Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Απο το νηπιαγωγείο η ομοφοβία ('Ερευνα)

Τα στερεότυπα των φύλων φαίνεται να δημιουργούνται από μικρή ηλικία, γρήγορα εμπεδώνονται και δύσκολα αλλάζουν. Από το νηπιαγωγείο κιόλας, υπάρχουν αυστηρά πλαίσια για τα «αποδεχτά» παιχνίδια των αγοριών, ενώ στο δημοτικό τα παιδάκια είναι ήδη έτοιμα να κολλήσουν ταμπέλες. Όσο μεγαλώνουν οι μαθητές τόσο πιο σκληροί μπορεί να γίνουν, χλευάζοντας, κοροϊδεύοντας και εκφοβίζοντας τον διπλανό που έχει «περίεργη» ή «διαφορετική» συμπεριφορά.
Έρευνα για τις διαστάσεις της ομοφοβίας στην Εκπαίδευση πραγματοποίησε η Ομάδα Εκπαιδευτικών του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ασπίδα κατά της ομοφοβίας στην Εκπαίδευση».

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Να σκεφτούμε έξω από το συνηθισμένο τρόπο

Να και μια φορα που συμφωνούμε σε όλα!!!
του Π. Μαυροειδή (απο aristeroblog)
Να σκεφτούμε έξω από το συνηθισμένο τρόπο, που θέλει την αριστερά να εστιάζει την πολιτική λύση, στο ζήτημα της κυβέρνησης και των εκλογών.
Για μια αριστερά που επιδιώκει την κοινωνική αλλαγή και που θέτει επομένως ζήτημα πολιτικής εξουσίας, δεν ήταν και δεν είναι πρόβλημα ο στόχος για μια αριστερή αντικαπιταλιστική κυβέρνηση ή εργατική κυβέρνηση.
Το ερώτημα είναι αν η αριστερά έχει σκοπό να κυβερνήσει το αστικό κράτος (ειδικά στα καπιταλιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα) ή σκοπεύει να συμβάλλει ώστε το εργατικό κίνημα να το καταστρέψει. Προς όφελος μιας αντικαπιταλιστικής σοσιαλιστικής πορείας με κέντρο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, που άλλωστε είναι και η πολυάριθμη κοινωνική τάξη σε αυτές τις χώρες.
Ακριβώς λόγω της υποβάθμισης του αντικαπιταλιστικού προγράμματος και της αντικαπιταλιστικής επανάστασης για την συντριβή της αστικής εξουσίας, ακριβώς εξ αιτίας της έλλειψης προσανατολισμού για ένα εργατικό κίνημα που θα προσεγγίζει πολιτικούς στόχους ανατροπής και μορφές δυαδικής ανταγωνιστικής αντι-εξουσίας, το βήμα μιας αριστερής κυβέρνησης, θα αδυνατεί να είναι ένα βήμα προς τα μπρος, αλλά κατά βάση θα αφήνει ανάποδο χνάρι.
Αν κυβέρνηση της αριστεράς σημαίνει εφαρμογή μιας αριστερής πολιτικής, στο πλαίσιο ενός δρόμου, (αλλά και στόχου) ενάντια και έξω από τον καπιταλισμό, που πρέπει από σήμερα να στοχεύσουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να αντισταθούμε στα κλισέ των ηττοπαθών στρατηγικών και να τολμήσουμε μια νέα προσέγγιση.

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Εξουσία του ψεύδους και της απάτης Του Περικλή Κοροβέση


Εξουσία του ψεύδους και της απάτης
Του Περικλή Κοροβέση
Phgh: aristeri antepiyhesi
Από τη στιγμή που η ανθρωπότητα χωρίζεται σε άρχοντες και αρχόμενους και διαμορφώνεται η εξουσία των λίγων έναντι των πολλών, έπρεπε να βρεθεί ένας πειστικός τρόπος που να δικαιολογεί την αποστολή της και τον ρόλο της -πέρα από την αιματηρή καταστολή- που δεν είχε πάντοτε τα ποθούμενα αποτελέσματα.

Για να δικαιωθεί αυτή η εξουσία έπρεπε να είναι ο εντολοδόχος μιας υπέρτερης, απόλυτης και αιώνιας δύναμης που να είναι απρόσιτη στους κοινούς ανθρώπους. Αυτή η δύναμη δεν μπορούσε να κατοικοεδρεύει στη Γη, αλλά στα ουράνια. Και στα ουράνια κανείς δεν μπορεί να φτάσει ζωντανός για να διαμαρτυρηθεί για την άθλια ζωή του. Και κάθε έννοια διαμαρτυρίας, κινητοποίησης ή απεργίας εκεί πάνω είναι αδιανόητη. Εξ ου και στρέφονται στους επί γης αντιπροσώπους.

Στοχευμένη απόλυση της Σύλβιας Κοιλάκου


Απο βαθυ κόκκινο

Γράφει ο kokkiniotis

Τα αφεντικά ξεσαλώνουν, αλλά δεν θα τους περάσει!

Την Παρασκευή 21 Δεκέμβρη, κλείνοντας για τις γιορτές, η διοίκηση της εταιρίας
C&M έκανε ένα «χριστουγεννιάτικο δώρο» στη γνωστή συνδικαλίστρια μηχανικό Σύλβια Κοιλάκου: Της ανακοίνωσε την απόλυσή της…

Η Σύλβια Κοιλάκου, για χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) και μέχρι πρόσφατα μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), είναι γνωστή για την αγωνιστικότητα και την συνδικαλιστική της δράση. Εύλογα λοιπόν, η απάντηση του εργατικού κινήματος θα είναι δυναμική και αποτελεσματική.

Πέρα από το ασυλλόγιστο της εργοδοτικής αυτής ενέργειας, αξίζει να σταθούμε για λίγο στην εργοδοτική στρατηγική, ενιαία σε όλο τον ιδιωτικό τομέα.

«Η κρίση είναι ευκαιρία»…

Ευκαιρία για μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων. Ευκαιρία για μειώσεις μισθών. Για απολύσεις, περικοπές ωραρίων και προσωπικού, παραγραφή των εργασιακών κεκτημένων. Ευκαιρία για αύξηση των κερδών τους!

Η συνταγή είναι κλασική: ‘ανακύκλωση’ του προσωπικού με πρόσληψη νέων  εργαζομένων με κατώτερους μισθούς. Το σύγχρονο ‘εργοδοτικό όραμα’ για τις τεχνικές εταιρίες είναι, με την ευκαιρία της κρίσης, να  φέρνουν σε πέρας  τα έργα με το λιγότερο δυνατό προσωπικό, πλήρως εντατικοποιημένο και υποταγμένο, με μικρότερους μισθούς προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Τα αφεντικά, στο φόντο των μνημονίων και της καπιταλιστικής κρίσης ξεσαλώνουν, ‘κάνουν πάρτι’ κυριολεκτικά. Το κεφάλαιο, σαν ταύρος σε υαλοπωλείο εφορμά στα εργατικά δικαιώματα.

Πρέπει όμως πρώτα να απονευρώσουν το εργατικό κίνημα από τα πρωτοπόρα στοιχεία του, κι αυτό με στόχο διπλό:

-Να ‘φοβίσουν’ τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

-Να αποδυναμώσουν την εργατική απάντηση σε κάθε έναν χώρο δουλειάς, έτσι ώστε να μείνει ελεύθερο το πεδίο να ξεδιπλώσουν την αντεργατική τους επίθεση.

Έτσι μόνον μπορεί να εξηγηθεί, πώς μια εταιρία που δεν έχει κανένα εργασιακό λόγο να απομακρύνει τη συγκεκριμένη εργαζόμενη, μια εταιρία που έχει τόσες μεγάλες δουλειές ανοιχτές και κερδοφορεί μεσούσης της κρίσης, παίρνει τέτοιο ρίσκο και μάλιστα παράνομα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η συγκεκριμένη απόλυση παίρνει ένα χαρακτήρα πολιτικό.

Το ίδιο βέβαια ισχύει όπου στοχοποιούνται εργαζόμενοι με πρωτοπόρο ρόλο στις εργασιακές διεκδικήσεις.

«Ευγενής φιλοδοξία» των εργοδοτών είναι τέτοιες στοχευμένες απολύσεις –ευθείες βολές κατά της οργανωμένης συνδικαλιστικής δράσης και των πρωτοπόρων σωματείων που έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους στο προσκήνιο, να λειτουργήσουν παραδειγματικά προς τους υπόλοιπους εργαζόμενους, να τρομοκρατήσουν εξασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αντίδραση. Έχοντας ‘ξεμπερδέψει’ με τα σωματεία στο χώρο τους, φιλοδοξούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα και εύκολα στα σχέδιά τους.

Όμως δεν θα τους περάσει.

Ο κόσμος της εργασίας, ενωμένος απαντάει πάντα σ’ αυτές τις προκλήσεις. Έτσι θα γίνει και σ’ αυτήν την περίπτωση. Ενιαία η αντεργατική επίθεση, ενιαία και ηχηρή η εργατική απάντηση.

Η αποτροπή της επαπειλούμενης ‘έκλειψης’ των πρωτοπόρων αγωνιστών από τους χώρους δουλειάς, που καθώς φαίνεται είναι άμεσος εργοδοτικός στόχος, πρέπει ν’ αποτελέσει πεδίο συντονισμένου αγώνα όλων των ταξικών δυνάμεων, όλου του μαχόμενου εργατικού κινήματος.

Οι εργοδότες της C&M, ‘μάχαιραν έδωσαν, μάχαιραν θα λάβουν’.

Το σίγουρο είναι ότι η Σύλβια Κοιλάκου θα ξαναγυρίσει στη δουλειά της…




Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Καρφωμένοι στο Μνημόνιο

Τη δόση την «πήραμε». Ο Σαμαράς πήγε αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες για ν’ ανακοινώσει ο ίδιος και όχι ο Στουρνάρας τα χαρμόσυνα νέα. Και βέβαια, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Τσίπρα (χωρίς να τον κατονομάσει), ο οποίος πριν μερικές μέρες στη Βουλή προεξοφλούσε πως η δόση δεν πρόκειται να παρθεί, διότι δε θα πετύχει η επαναγορά ομολόγων.
 
Το φορολογικό συμφωνήθηκε με την τρόικα και τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές λογικά θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή, για να πληροφορηθούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ποια ακριβώς θα είναι η μορφή του νέου εφιάλτη που θα προστεθεί στους προηγούμενους.

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Είκοσι μαθητές και άλλοι έξι ενήλικες σφαγιάστηκαν την Παρασκευή-τρια πράγματα...

 Επεξεργασία ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ (κοινωνιολόγος)

Η είδηση 

Είκοσι μαθητές και άλλοι έξι ενήλικες σφαγιάστηκαν την Παρασκευή από ένοπλο σε δημοτικό σχολείο του Νιούταουν, μίας ημιαστικής περιοχής στην πολιτεία του Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Ο δράστης αυτοκτόνησε. Σε άλλο σημείο εντοπίστηκε νεκρή η μητέρα του, στην δεύτερη πιο πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο στην πρόσφατη Ιστορία. 

Απο την μετάφραση της είδησης κρατάμε τρια πράγματα... 

 1ο "Η διευθύντρια και η ψυχολόγος του σχολείου, που βγήκαν στο διάδρομο για να δουν τι συμβαίνει, εκτιμάται ότι ήταν τα πρώτα θύματα."
2ο «Αυτό το σχολείο είναι εξαιρετικά υψηλά αξιολογημένο - οικογένειες έρχονται εδώ για ασφάλεια και μία αίσθηση γαλήνης, στην οποία εισέβαλαν τα γεγονότα». Αλλος γονιός ανέφερε στο Associated Press ότι το συμβάν έχει σοκάρει τους κατοίκους, καθώς «ειδικά το Νιούτον του Κονέκτικατ το θεωρούσαμε ένα από τα ασφαλέστερα σημεία στις ΗΠΑ».
3ο Οι γονείς του Άνταμ, Νάνσι και Πήτερ, χώρισαν το 2008.
Στο Γυμνάσιο συνήθιζε να φοράει χακί παντελόνια, πουκάμισα και ενίοτε ένα ειδικό αξεσουάρ προστασίας της τσέπης από τα στυλό και τις πιθανές διαρροές του, όπως ανακαλεί στο Reuters ο Τιμ Αρνόνε που ήταν συμμαθητής του Λάντζα από το δημοτικό. Μαζί συμμετείχαν στο τεχνολογικό κλαμπ του σχολείου, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια στις υποδομές του σχολείου. «Σίγουρα ήταν το πιο "φλώρικο" κλαμπ του σχολείου», αναφέρει ο Αρνόνε.
Κλειδί για την χθεσινή φρικτή κατάληξή του ίσως είναι η «σκληρή πίεση» από τους γονείς του να πετύχει ακαδημαϊκά, ειδικά από την μητέρα του. «Τον πίεζε πραγματικά σκληρά να είναι εξυπνότερος και πιο εργατικός στο σχολείο» θυμάται ο Αρνόνε.

 

 

Ένα επίκαιρο και διδακτικό για τις «αριστερές γραφειοκρατίες της ήττας» άρθρο του Ν.Γ. Χρόνια του πολλά (γιορτάζει σήμερα)



Ένα επίκαιρο και διδακτικό για τις «αριστερές γραφειοκρατίες της ήττας» άρθρο του Ν.Γ.  Χρόνια του πολλά (γιορτάζει σήμερα)
Νίκος Γουρλάς: Η ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, μοναδικός δρόμος για νικηφόρους αγώνες.
“Οι ψευτοεπαναστάτες συνδικαλιστές της Ιταλίας φτάνουν συχνά μέχρι του σημείου να συζητούν αν συμφέρει να γίνει το συνδικάτο (για παράδειγμα των σιδηροδρομικών) ένας κλειστός κύκλος, που δεν υπολογίζει παρά μόνο στους «επαναστάτες», παρά μόνο στην τολμηρή μειοψηφία που συμπαρασύρει τις ψυχρές και αδιάφορες μάζες, δηλαδή φτάνουν να αρνούνται την στοιχειώδη αρχή του συνδικαλισμού που είναι να οργανώσει το σύνολο των μαζών.”
A.Gramsci, «Συνδικαλισμός και συμβούλια»

του Νίκου Γουρλά

H κινηματική αδράνεια των έξι τελευταίων μηνών μπορεί να εξηγείται σε ένα βαθμό από την ελπίδα της εργατικής τάξης να δοθεί λύση για την ισοπέδωση μισθών και δικαιωμάτων της μέσα από τη διαδικασία των εκλογών, που καλλιέργησε «εκλογικές αυταπάτες» και καθήλωσε τις αγωνιστικές συνειδήσεις, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι. Όμως δεν φτάνει αυτή η εξήγηση για να δοθεί απάντηση στο γιατί παρά το ρήγμα που δημιουργήθηκε στις συνειδήσεις των εργαζομένων από τους αγώνες των δυο τελευταίων ετών που μετατόπισε προς τα αριστερά μεγάλα κομμάτια της τάξης (με όλη φυσικά την αντιφατικότητα, το βάθος και το βαθμό συνείδησης από τμήματα των εργαζομένων), παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται από ταξικά συνδικάτα στον ιδιωτικό τομέα αλλά και σωματείων και ομοσπονδιών του δημόσιου με αγωνιστικό πρόσημο, τα αποτελέσματα παραμένουν φτωχά και αναντίστοιχα του οδοστρωτήρα των μνημονιακών μέτρων που υλοποιεί η άθλια συγκυβέρνηση.

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

'Aμεση παρέμβαση στο Υπουργείο της «Καταστολής του Πολίτη»- συχνότητα “83″



Κάντε τώρα άμεση παρέμβαση στο Υπουργείο της «Καταστολής του Πολίτη» κ.κ. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΚΚΕ. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό
Η  Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής σε έγγραφο που απέστειλε προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ν. Παπαγιαννόπουλο την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη και κοινοποιήθηκε στον Υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ κ. Ν. Σερέτη και τον Αττικάρχη κ. Ι. Λιούκα  αναφέρει: «πληροφορηθήκαμε από συναδέλφους της ΥΜΕΤ ότι στο Κέντρο Επιχειρήσεων διαβιβάζονται διαταγές από τη συχνότητα “83″ η οποία δεν καταγράφεται σε αρχείο και τούτο δημιουργεί μείζον θέμα και ερωτήματα: Για ποιο λόγο δεν γίνεται το ίδιο όπως στις άλλες συχνότητες; Τι εξυπηρετεί; Πως θα διαπιστωθεί, αν παραστεί ανάγκη, τι ακριβώς και πότε διαβιβάζεται η κάθε διαταγή και από ποιον;»

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Χαρτς 4 στην Ευρώπη-το σχέδιο των γερμανων



Η Γερμανία επιβάλλει τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις Χαρτς 4 στην Ευρώπη». Το γερμανικό περιοδικό Σοτσιαλίσμους στο κύριο άρθρο του αποκαλύπτει τους στόχους της «εργασιακής» πολιτικής του Βερολίνου για την υπόλοιπη Ευρώπη: Η Μέρκελ θέλει να εφαρμόσει πλήρως σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο την αντιδραστική πολιτική του σοσιαλδημοκράτη, πρώην καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ –το λεγόμενο πλαίσιο Χαρτζ– δέκα χρόνια μετά την υιοθέτησή του από την τότε κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων της περιβόητης «Ατζέντας 2010». Το αντεργατικό πλαίσιο που συνέθλιψε τους Γερμανούς εργαζόμενους.

αυτοκτονία άνεργης στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκλονίζει η αυτοκτονία άνεργης στο κέντρο της Αθήνας. Σοκαρισμένη είναι η γειτονιά μιας άτυχης γυναίκας η οποία επέλεξε αργά χθες το βράδυ να βάλει τέλος στο αδιέξοδο στο οποίο είχε «βυθιστεί».
Η 40χρονη λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ, βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της στον πέμπτο όροφο και πήδηξε στο κενό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η 40χρονη ήταν άνεργη τον τελευταίο χρόνο και διέμενε μόνη της στο διαμέρισμα επί της οδού Γρ. Αυξεντίου 122, στα Άνω Ιλίσια. Πολύ κόντα στα γραφεία του neotera-news

Τώρα απομακρύνονται και στελέχη απο την ΔΗΜΑΡ....

 Τώρα απομακρύνονται και στελέχη απο την ΔΗΜΑΡ....
 Η ΕΡΤ ΑΕ, με σημερινή ανακοίνωσή της, κοινοποιεί την απόφαση του ΔΣ της για ανάκληση του Κ. Σπυρόπουλου από τη θέση του γενικού διευθυντή τηλεόρασης, με ψήφους έξι υπέρ και μία κατά.

«Στην 4μηνη θητεία μου, ως γενικός διευθυντής Τηλεόρασης, δέχθηκα δύο φορές εντολές να σταματήσει μία από τις πιο ποιοτικές ευρωπαϊκές σειρές, το "Why Poverty", ενώ μια εβδομάδα μετά την προβολή αφιερωμάτων για την εθνική αντίσταση και τον εμφύλιο πόλεμο δόθηκε εντολή από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ να διακοπεί η μετάδοση» είπε, κάνοντας λόγο για «μια διαρκή και επίμονη τακτική σκανδαλισμού από ανθρώπους της διοίκησης».

Σαν σήμερα, στις 13 Δεκεμβρίου 1943-σφαγή των Καλαβρύτων

Σαν σήμερα, στις 13 Δεκεμβρίου 1943 ημέρα Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες στον ελληνικό χώρο κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου Πολέμου με την ολοκληρωτική σφαγή των Καλαβρύτων, από στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, στο πλαίσιο της «επιχείρησης Καλάβρυτα» (Unternehmen Kalavryta).
Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» αποτελούσε μία τυπική γερμανική επιχείρηση εξιλασμού (Sühnemaßnahmen), σε περιοχές όπου είχε παρατηρηθεί πιο πριν δραστηριοποίηση αντάρτικων ομάδων, ενώ στρεφόταν και κατά του άμαχου πληθυσμού της περιοχής. Η επιχείρηση αυτή υπήρξε μια από τις πιο σκληρές επιχειρήσεις της Βέρμαχτ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.

H "Αυγή" σήμερα...για την εθνική αυτοπεποίθηση


H "Αυγή" σήμερα...για την εθνική αυτοπεποίθηση...Κενοφιλίες!!!
Πως το λέγε ο Δραγασάκης...: «Ο τόπος έχει, περισσότερο από ποτέ ανάγκη την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, που δρα με σεβασμό στους νόμους της δημοκρατίας, στον κόσμο της εργασίας, στον ανταγωνισμό, στην παραγωγική δύναμη που λέγεται γνώση.»






Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

«προγεγραμμένοι» εκπαιδευτικοί-η χούντα χτυπά αλύπητα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Το Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την υπ’ αριθμ.  Φ. 277 / 412 / 144706 / Δ2 / 19-11-2012 εγκύκλιό του Υπουργείου Παιδείας, που καλεί τους διευθυντές και προέδρους των Υπηρεσιακών Συμβουλίων να συντάξουν λίστα «προγραφών» εκπαιδευτικών. Με την εγκύκλιο αυτή γίνεται απόπειρα κατάλυσης κάθε έννοιας δημοκρατικής νομιμότητας στη διοίκηση της εκπαίδευσης, καθώς στην ουσία επιχειρείται η στέρηση του πολίτη – εκπαιδευτικού από το φυσικό του δικαστή.
Με την προαναφερόμενη εγκύκλιο ζητείται η  αποστολή μιας λίστας «προγραφών» με ονόματα εκπαιδευτικών, οι οποίοι χωρίς άλλη περαιτέρω διαδικασία - πέραν της αναφερόμενης στην εγκύκλιο «διαπιστωτικής πράξης του οικείου οργάνου» - θα τίθενται αμέσως σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Δήλωση Πέτρου Κωνσταντίνου-ώρα για εξέγερση

Μετά το πραξικόπημα Μανιτάκη, ώρα για εξέγερση αλά Ταχρίρ με απεργίες και καταλήψεις!

Δήλωση Πέτρου Κωνσταντίνου, δημοτικού συμβούλου Αθήνας με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας

Μετά το πραξικόπημα Μανιτάκη, ώρα για εξέγερση αλά Ταχρίρ με απεργίες και καταλήψεις!

Το πραξικόπημα Μανιτάκη με την διαγραφή από τι καταστάσεις μισθοδοσίας των εργαζόμενων αορίστου χρόνου από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών δεν πρέπει να περάσει με την αποφασιστική πανεργατική κλιμάκωση σε διαρκείας  του απεργιακού αγώνα και των καταλήψεων. Είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής που πρέπει αν γίνει ποτάμι και να τους πνίξει. Ο Μανιτάκης ζήλεψε τα πραξικοπηματικά τερτίπια του Μόρσι στην Αίγυπτο που ξεσηκώνουν κύματα οργής.

Απόπειρα αυτοκτονίας



Απόπειρα αυτοκτονίας έγινε νωρίτερα στον ηλεκτρικό σταθμό του ΗΣΑΠ στον Ταύρο. Άνδρας αγνώστων λοιπών στοιχείων έπεσε στις γραμμές. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν και ελαφρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

συλλαλητήριο του συντονισμού των 17 ΕΛΜΕ της Αττικής.




Εκπαιδευτικό ρεπορτάζ…
Με αρκετά μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε σήμερα το συλλαλητήριο του συντονισμού των 17 ΕΛΜΕ της Αττικής. Ήταν μια πρώτη απάντηση στην αδράνεια της ΟΛΜΕ αλλά και των ΑΔΕΔΥ ΓΣΕΕ, που έχουν ρίξει «λευκή πετσέτα» και το μόνο που κάνουν, είναι να προετοιμάζουν τον κόσμο για την αποδοχή της ήττας των εργαζομένων. Οι ΕΛΜΕ του νομού Αττικής, με την συμμετοχή καθηγητών, γονέων και μαθητών καταλυμένων σχολείων, πραγματοποίησαν,  πορεία από τα προπύλαια στο υπουργείο Οικονομικών. Εκεί, αντί για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τους υποδέχθηκε διμοιρία των ΜΑΤ!!! Οι εκπρόσωποι των καθηγητών, γονέων μαθητών, συναντήθηκαν τελικά με τον Δ/ντη του υφυπουργού οικονομικών, ο οποίος για τα ζητήματα της χρηματοδότησης των σχολείων και την έλλειψη πιστώσεων για διορισμούς εκπαιδευτικών, τους παρέπεμψε στον υπουργών οικονομικών κ. Σταϊκουρα ο οποίος απουσίαζε…

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

έφυγε σε ηλικία 63 ετών Ο Αλκης Αλκαίος

«Τι με κοιτάζεις Ρόζα μουδιασμένο, συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω» τραγούδησε όλη η χώρα μαζί με τον Δημήτρη Μητροπάνο. Ο Αλκης Αλκαίος, ο στιχουργός του τραγουδιού όπως και δεκάδων άλλων επιτυχιών, έφυγε σε ηλικία 63 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο.
Στην πατρίδα του στην Πάργα (γεννήθηκε στα ελληνοαλβανικά σύνορα αλλά πολιτικογραφήθηκε κάτοικος Πάργας) θα γίνει αύριο η κηδεία του σπουδαίου ποιητή και στιχουργού, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Βαγγέλης Λιάρος.
Για πρώτη φορά η υπογραφή του εντοπίζεται σε ένα μικρό δοκίμιο για τον ποιητή Κ.Γ.Καρυωτάκη που κυκλοφόρησε το 1967. Το 1973 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΤ.ΝΕ.Μ του Θάνου Μικρούτσικου το βιβλίο του «Εμπάργκο - Ποιήματα», απ' όπου και το εμβληματικό ποίημα «Πρωινό τσιγάρο», αφιερωμένο στη μνήμη του Μάνου Λοΐζου. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η γνωριμία του με τον Θάνο Μικρούτσικο που οδήγησε σε ιστορικές στιγμές του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού με σημαντικές δισκογραφικές δουλειές, όπως το Εμπάργκο (1982) και Στου Αιώνα Την Παράγκα (1996).
Την υπογραφή του βρίσκουμε επίσης σε δίσκους του Νότη Μαυρουδή, του Σωκράτη Μάλαμα, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του Χρήστου Θηβαίου, του Μίλτου Πασχαλίδη, του Μάριου Τόκα κ.ά.Μερικά από τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι η «Ρόζα», «Ερωτικό (Με μια πιρόγα), «Να γράφεις , να τηλεφωνείς», «Θέατρο Σκιών», «Πάντα γελαστοί» και άλλα.
Έζησε μακριά από τη δημοσιότητα και τις δημόσιες εμφανίσεις. Θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές του ελληνικού τραγουδιού, εξαρχής αποδεικνύοντας ένα υψηλό επίπεδο γραφής, ωστόσο παραμένοντας σχετικά ολιγογράφος.

"Μπαλάντα για την έγκριση του κόσμου"


"Μπαλάντα για την έγκριση του κόσμου"
Δεν είμαι άδικος, μα ούτε και τολμηρός και να που σήμερα μου δείξανε τον κόσμο τους μόνο το ματωμένο δάκτυλό τους είδα μπρος και είπα ευθύς: “μ’αρέσει ο νόμος τους” 
Τον κόσμο αντίκρυσα μέσ’απ’ τα ρόπαλά τους Στάθηκα κι είδα, ολημερίς με προσοχή. Είδα χασάπηδες που ήταν ξεφτέρια στη δουλειά τους. και σαν με ρώτησαν “σε διασκεδάζει;” είπα “πολύ”! Κι από την ώρα εκείνη, λέω “ναι” σε όλα, κάλλιο δειλός, παρά νεκρός να μείνω. Για να μη με τυλίξουνε σε καμιά κόλλα, ό,τι κανένας δεν εγκρίνει το εγκρίνω Φονιάδες είδα, κι είδα πλήθος θύματα, μου λείπει θάρρος, μα όχι και συμπόνια Και φώναξα, βλέποντας τόσα μνήματα: “καλά τους κάνουν -για του έθνους την ομόνοια!” Να φτάνουν είδα δολοφόνων στρατιές κι ήθελα να φωνάξω “σταματήστε!” Μα ξέροντας πως κρυφοκοίταζε ο χαφιές, μ’άκουσα να φωνάζω: “Ζήτω!Προχωρήστε!” Δε μου αρέσει η φτήνια και η κακομοιριά Γι’αυτό κι έχει στερέψει η έμπνευσή μου. Αλλά στου βρώμικού σας κόσμου τη βρωμιά ταιριάζει, βέβαια-το ξέρω-κι η έγκρισή μου.

Μπ.Μπρεχτ




 

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

«Ο άγνωστος ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΚΑΙ 19 ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ»



Στις 17 Δεκέμβρη 2012 και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΔΟΕΑΠ θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Ο άγνωστος ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΚΑΙ 19 ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ» του Ηρακλή Κακαβάνη. 

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.
Για τον Κώστα Βάρναλη και το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κώστας Καζάκος, ηθοποιός, Χρίστος Αλεξίου, καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και διευθυντής του περιοδικού «Θέματα Λογοτεχνίας», Νίκος Σαραντάκος, συγγραφέας, Σοφία Κολοτούρου, ποιήτρια. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Σοφία Αδαμίδου, συγγραφέας - δημοσιογράφος.
Τιμώντας την επέτειο θανάτου του Κ. Βάρναλη (16/12/1974), στην αρχή της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τη ζωή του ποιητή και εικόνες από την πάνδημη κηδεία του.
Σατιρικό κείμενο θα αποδώσουν θεατρικά οι ηθοποιοί Στέλιος Γεράνης και Κατερίνα Φωτιάδου.
Μελοποιημένα τραγούδια του Βάρναλη θα ερμηνεύσει ο τραγουδοποιός Γιώργος Σαρρής.

(Το κτίριο του ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται πλησίον του «Χίλτον». Εξυπηρετεί ο σταθμός μετρό Μέγαρο Μουσικής. Στον ΕΔΟΕΑΠ υπάρχει και υπόγειο πάρκιν)

ΚΚΕ. 19ο Συνέδριο και διλήμματα




Το ΚΚΕ έρχεται από πολύ μακριά… και πηγαίνει πολύ μακριά. Για να πάει όμως πολύ μακριά πρέπει να περάσει πολλές φορές ακόμη από συμπληγάδες, αγώνες, θυσίες και ταξικές μάχες. Κανένας δεν θα του χαρίσει το μέλλον αν δεν είναι πρωτοπορία του εργαζόμενου λαού για να τροφοδοτηθεί από αυτόν με αστείρευτες εφεδρείες.
Το 19ο συνέδριο πραγματοποιείται σε μια ακόμη ιστορικά κρίσιμη καμπή για τη χώρα, το λαό και το ΚΚΕ. Σε τέτοιες στιγμές λαμβάνονται αποφάσεις που μας σημαδεύουν δεκαετίες. Η κρίση του καπιταλισμού φέρνει ξανά το ΚΚΕ προ ιστορικών ευθυνών που πρέπει και οφείλει να αναλάβει, όπως τόσες άλλες φορές. 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ του Κ.ΜΠΑΤΙΚΑ 10-12


Συναξάριον Θέμου Αναστασιάδη“Η αγιοσύνη δεν είναι αναβαθμός της καλοσύνης, είναι όλως άλλη διάσταση, είναι το πεδίο στο οποίο ασκείται η καθαρή ανιδιοτέλεια…”



“Η αγιοσύνη δεν είναι αναβαθμός της καλοσύνης, είναι όλως άλλη διάσταση, είναι το πεδίο στο οποίο ασκείται η καθαρή ανιδιοτέλεια…”

Ξένη δημοσίευση («Αυγή 8.12.12»)
Του Γ. Ανανδρανιστάκη
Yπάρχουν άνθρωποι καλοί, υπάρχουν άνθρωποι άριστοι, υπάρχουν άνθρωποι άγιοι. Η διαφορά ανάμεσα στους καλούς και τους άριστους είναι ποσοτική. Η διαφορά ανάμεσα στους καλούς, τους άριστους και τους άγιους είναι ποιοτική. Η αγιοσύνη δεν είναι αναβαθμός της καλοσύνης, είναι όλως άλλη διάσταση, είναι το πεδίο στο οποίο ασκείται η καθαρή ανιδιοτέλεια. Καλός είναι αυτός που αγαπάει τους ανθρώπους. Άριστος είναι αυτός που αγαπάει και τους ανθρώπους και τα ζώα. Άγιος όμως είναι αυτός που αγαπάει τα άψυχα πράγματα, διότι μόνο εκεί, στον χώρο των άψυχων, ασκείται η καθαρή ανιδιοτέλεια. Ένας άνθρωπος μπορεί να σας φέρει κονιάκ, ένας σκύλος μπορεί επίσης να σας φέρει κονιάκ, αν περιμένετε όμως να σας φέρει κονιάκ ένα λαμπατέρ, είναι απολύτως βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα σας βρουν σκελετωμένο στις κορυφές των Άλπεων.