Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ-μεγάλη συναυλία με «Τα τραγούδια της Αντίστασης».


Στις 22.00  μεγάλη συναυλία με «Τα τραγούδια της Αντίστασης». Το πρόγραμμα της συναυλίας έχει ως εξής:

Μέρος Α’: Χρήστος Λεοντής – έξι τραγούδια από το «Καπνισμένο Τσουκάλι»
- Αυτά τα κόκκινα σημάδια
- Αυτοί που περιμένουν
- Ήταν μακρύς ο δρόμος
- Και να, αδελφέ μου
- Το ξέρουμε
- Τούτες τις μέρες
Συμπράττουν η εξαμελής ορχήστρα του Χρήστου Λεοντή, η Χορωδία της ΕΡΤ, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και η Χορωδία του Δήμου Κηφισιάς.

Μέρος Β’: Μίκης Θεοδωράκης – τρία τραγούδια από το «Πνευματικό Εμβατήριο»
- Μοίρα τη μοίρα σου
- Ομπρός βοηθάτε
- Λίγο ακόμα
Σόλο τραγούδι: Ιωάννα ΦόρτηΚώστας Μαυρογένης
Συμπράττουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η Χορωδία της ΕΡΤ και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.

Μέρος Γ’: Ηλίας Ανδριόπουλος –  τέσσερα τραγούδια και ορχηστρικά μέρη
-Μην κλαις
-Θα σε ξανάβρω
-Φλοίσβος φιλί
-O έρωτας
Σόλο τραγούδι:  Μαριέττα ΔελώτηΑντωνία Τζίτζικα
Συμπράττουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η Χορωδία της ΕΡΤ και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.

Μέρος Δ’: Μίκης Θεοδωράκης – πέντε τραγούδια από το «Άξιον Εστί»
-Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ
-Της αγάπης αίματα
-Ένα το χελιδόνι
-Με το λύχνο του άστρου
-Ανοίγω το στόμα μου
Τραγούδι:  Γεράσιμος Ανδρεάτος
Συμπράττουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η Χορωδία της ΕΡΤ και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της διαθεσιμότητας (φώτο)


περισόττερα στο Plateia Molaon
http://plateiamolaon.wordpress.com/2013/07/22/2272013-
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών, που ξεκινά από σήμερα με 2.000 εκπαιδευτικούς, κυρίως από τον χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης θα πραγματοποιήσει στις 12.00 το μεσημέρι η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) στα γραφεία της στο Σύνταγμα.
Την Τετάρτη η ΟΛΜΕ – που έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τη διαθεσιμότητα- καλεί όλες τις Ομοσπονδίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, σε κοινή συνάντηση προκειμένου να λάβουν μέτρα αντίδρασης ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.
Οπως ανακοίνωσαν οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, η λύση στις εξοντωτικές πολιτικές της κυβέρνησης θα δοθεί σε πολιτικό επίπεδο και γι’ αυτό η Ομοσπονδία διερευνά όλες τις δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν από το κίνημα (νομικές και άλλες), ώστε να παρεμποδιστεί η εφαρμογή του νόμου με κάθε τρόπο.
Κινητοποιήσεις στην Αθήνα
Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της στο Σύνταγμα πραγματοποίησε  η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο τέθηκαν από  2.000 καθηγητές των 53 τεχνικών ειδικοτήτων που καταργήθηκαν από τα τεχνικά και τα επαγγελματικά λύκεια. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είχαν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις.
Οι περισσότερες οργανικές θέσεις (388) χάθηκαν με την κατάργηση της ειδικότητας της Νοσηλευτικής, ακολουθούν οι Βρεφονηπιοκόμοι με 355 θέσεις και οι ειδικότητες Αισθητικής με 211 θέσεις.
Σύμφωνα με όσα έχει διαμηνύσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, πάνω από τους μισούς εκπαιδευτικούς θα απορροφηθούν σε δομές και υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, αφού η πλειονότητα των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν αφορούν τον τομέα Υγείας.
H ΟΛΜΕ πάντως έχει εξαγγείλει συνέχιση των κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, οπότε το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών καλεί όλες τις ομοσπονδίες των κλάδων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που βρίσκονται σε κινητοποίηση να συναντηθούν στα γραφεία της προκειμένου να «οργανωθεί από κοινού ο αγώνας ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις».
Η ΟΛΜΕ εξάλλου έχει προαναγγείλει έναν «θερμό» Σεπτέμβριο με την έναρξη του σχολικού έτους.

Τώρα σε κάθε γειτονιά «κτίζουμε κέντρα αντίστασης»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ  «ΡΙΖ.Α-Α*» «ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ- ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»
(τμήμα εκπαιδευτικών)
http://rizaa000.blogspot.gr/
Απέναντι στην αφασία της Αριστεράς , που αδυνατεί να συνθέσει - οργανώσει ενωτικούς μαζικούς αγώνες με την ελάχιστη αγωνιστική συνεννόηση, την αδυναμία των συνδικάτων, να οργανώσουν μαζικούς παρατεταμένους αγώνες , την ξεπουλημένη ηγεσία ΑΔΕΔΥ ΓΣΕΕ, παρήγορο σημάδι του καιρού, συνδικαλιστές της βάσης της αριστεράς, που οργανώνουν , ξεσηκώνουν, συντονίζουν, ενημερώνουν, αφήνοντας μπάνια και καλοκαιρινές διακοπές στην άκρη, έχοντας καταλάβει την δύναμη ενός λαού που θέλει να αγωνιστεί, άλλα που δεν βρίσκει  που να ακουμπήσει…
Εύγε σε αυτούς, που κόντρα στις «κορόνες» περί εκλογών, τον «αντιστασιακό» Σεπτέμβρη, σηκώνουν στις πλάτες τους βαρύ φορτίο, σπάζοντας στην πράξη «κατεστημένες αντιλήψεις» περί μη διάθεσης του κόσμου, να αγωνιστεί τώρα, να οργανώσει , να προετοιμάσει, να συγκρουστεί, ώστε ο Σεπτέμβρης να μην μας βρει «απροετοίμαστους».
Ξέρουν και αντιλαμβάνονται πολύ καλά οι σύντροφοι κόντρα σε λογικές επιτελείων, ότι ο Σεπτέμβρης δεν θα είναι «περίπατος» αγωνιστικής δράσης, αντίθετα χρειάζεται πολύ κόπος τώρα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε συνοικία, σε κάθε σπίτι, ώστε ο κόσμος να μην εμπεδώσει την ήττα να μην απογοητευτεί , να μην εγκαταλείψει.
Τώρα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε συνοικία, σε κάθε σπίτι, σε κάθε πόλη κτίζουμε κέντρα αντίστασης, συνεργαζόμαστε με όλους, όσους συμφωνούν στην πάλη για την ανατροπή την αντίσταση κόντρα στην Κυβέρνηση, ΔΝΤ, ΕΕ που με τις απολύσεις οδηγούν τον κόσμο στην «απόγνωση» και την «καταστροφή».
Τώρα σε κάθε γειτονιά «κτίζουμε κέντρα αντίστασης» , λαϊκές συνελεύσεις, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας, φτιάχνουμε «απεργιακά ταμεία» και από τα λεφτά των διακοπών που δεν θα κάνουμε, δουλεύουμε με βάρδιες, χτίζουμε διαθεσιμότητες, οργανώνουμε προβολές και μάλιστα με την εικόνα της ΕΡΤ (που κάποιοι νωρίς νωρίς την ξέχασαν).
ΟΤΑΝ Η ΚΡΙΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

αν απελευθερωθεί τόσο από τους «εκβιαστές», όσο και από τους «διαφθαρμένους», μπορεί να οδηγηθεί σε εξεγέρσεις, αλλαγή «πολιτικού καθεστώτος» και έτσι να χάσουν και τα «αυγά» και τα «πασχάλια»…


Του Α.Κ «Κοινωνιολόγου»
Ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιλογές του Γ. Κύρτσου , πρέπει να του αναγνωρίσουμε, ότι μελετάει σε βάθος , τα πράγματα, έχει πολιτικό δημοσιογραφικό «ένστικτο», πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ελληνικής δημοσιογραφίας.
Ο Γ.Κ γράφει … «Σε επίδειξη αδιαλλαξίας επιδίδεται η τρόικα, με έναν τρόπο που μπορεί να αποσταθεροποιήσει τον παραδοσιακό δικομματισμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που εξακολουθεί να ασκεί την εξουσία». Και έχει απόλυτο δίκιο. Μια απλή μάτια στα «πραγματικά» οικονομικά στοιχεία, δείχνει ότι η κυβέρνηση (παρά τις προσπάθειες φιλικών Μ.Μ.Ε) έχει αποτύχει παντού. Τόσο το προηγούμενο πολιτικό προσωπικό, όσο και το σημερινό, που έχει επιλέξει η τρόικα , είναι ανίκανο να διαχειρισθεί την κατάσταση. Δεν υπάρχει στόχος, παραμένουν αδρανείς και «φοβισμένοι» σε αυτά που έχουν υπογράψει. Αδυνατούν να διαπραγματευτούν σε «ρεαλιστική βάση», και κινούνται σε κλίμα «πανικού» και «τυχοδιωκτισμού». Ταυτόχρονα είναι και «διαφθαρμένοι» , ασχέτως κάποιων αποδείξεων, του βάθους, και του είδους της διαφθοράς ( η περίπτωση Τσοχατζόπουλου είναι σταγόνα στον ωκεανό) άρα ανά πασά στιγμή, έρμαια των «εκβιαστών» τους, που δεν είναι μόνο η τρόικα, αφού αυτή «εκβιάζει», στην βάση φανερών υπογραφών και δεσμεύσεων αλλά «κρυφοί», «σκοτεινοί»  κ.α. «κύκλοι εκβιαστών».
Όλα αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά, τόσο οι τροικανοι , όσο και οι σύμμαχοι τους ( όλες τις λίστες διαφθοράς Χριστοφορακου, Λαγκάρντ κ.α) και για αυτό ανά πασά στιγμή, μπορούν να αλλάξουν  πολιτικό προσωπικό με απλές «διαρροές». Το έκαναν,  άλλωστε αυτά τα τρία χρόνια, με την παρουσία τους στα «τεκταινόμενα».
Το ερώτημα, γιατί δεν τους αλλάζουν τώρα, έχει την εξής απάντηση. Πρέπει καλά να σταθμίσουν, τους «απροσδιόριστους παράγοντές» και ο κυριότερος, είναι η στάση του ελληνικού λάου, που αν απελευθερωθεί τόσο από τους «εκβιαστές», όσο και από τους «διαφθαρμένους», μπορεί να οδηγηθεί σε εξεγέρσεις, αλλαγή «πολιτικού καθεστώτος» και έτσι να χάσουν και τα «αυγά» και τα «πασχάλια»…

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Κάποτε ήταν ο γαλατάς… τώρα ; πριν απο λίγο

ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Η ΟΛΜΕ ΚΟΥΡΕΛΙΑΖΟΥΝ ΖΩΕΣ
Τα στοιχεία από το site της ΟΛΤΕΕ
Παρασκευή 19-7-2013
Ώρα 14:30 (μεσημέρι):
Ολοκληρώνεται η ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου «εν όλω». Ο Νόμος ΔΕΝ έχει λάβει αύξοντα αριθμό, ΟΥΤΕ αριθμό Φ.Ε.Κ. !
Ώρα 20:01 (βράδυ):
Στις Διευθύνσεις Β΄βάθμιας  Εκπ/σης καταφθάνει με e-mail έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, με το οποίο ζητά «…με ευθύνη των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, δια μέσου των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί των ανωτέρω ειδικοτήτων, οι  οποίοι…» εμπίπτουν στις «…διατάξεις του άρθρου 82 του σχεδίου Νόμου με τίτλο….. που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων…» (χωρίς να αναφέρει αριθμό Νόμου και Φ.Ε.Κ.) και να προσκομίσουν «…τα απαιτούμενα δικαιολογητικά…». Οι
Δ/νσεις οφείλουν να στείλουν τα πλήρη στοιχεία στο Υπουργείο σε fax, μέχρι το Σάββατο 20 Ιουλίου 2013 και ώρα 14:00 !!
 Ώρα 10:15 (βράδυ):
Χτυπά το τηλέφωνο του σπιτιού της πολύτεκνης μάνας εκπαιδευτικού
Εκείνη την ώρα κοιμίζει τα μωρά. Απαντάει αλαφιασμένη. Την καλούν από την
Β΄βάθμια Εκπ/ση Ανατολικής Θεσσαλονίκης, από το τηλέφωνο 2310-503728.
 Της ζητούν να προσκομίσει την επόμενη ημέρα, και ώρες 11:00-12:00 τα εξής παραστατικά:
1. Πρόσφατο
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο Θεσσαλονίκης.
2. Πρωτότυπη
Βεβαίωση του Συλλόγου Πολυτέκνων.
3. Έντυπο
Ε1 με πρωτότυπη υπογραφή υπαλλήλου Δ.Ο.Υ.
Η συνάδελφος διαμαρτύρεται ότι δεν έχει τίποτε από όλα αυτά σε πρωτότυπο και αύριο είναι ημέρα Σάββατο. Μάλιστα, τα φορολογικά της έγγραφα τα φυλάγει ο λογιστής του άνδρα της. Της απαντούν ότι θα κάνουν δεκτά και αντίγραφα, αλλά θα πρέπει για κάθε ένα από τα παραπάνω να υποβάλλει και Υπεύθυνη Δήλωση ότι είναι γνήσια, και με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής της από Αστυνομικό Τμήμα!!
Η συνάδελφος τηλεφωνεί σε έξαλλη κατάσταση στον πρόεδρο της Τοπικής Ε.Λ.Τ.Ε.Ε..
Ζητάει συνδικαλιστική και νομική προστασία, καθώς και συμβουλές - οδηγίες για το τι να πράξει. Ρωτάει αν είναι νόμιμες αυτές οι ενέργειες της Διοίκησης.
Ώρα 11:10 (βράδυ): Ο Αντιπρόεδρος της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., παρουσία των δύο προέδρων, καλεί το τηλέφωνο 2310-503728 και ρωτάει περί τίνος πρόκειται. Απαντά η κ. Ε. Ν. και στη συνέχεια
η Διευθύντρια Β΄βάθμιας Εκπ/σης. Επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται στα γραφεία της Δ/νσης, ότι έλαβαν έγγραφο από το Υπουργείο, ότι σε εκτέλεση των εντολών που πήραν, τηλεφωνούν στους συναδέλφους, ότι το έγγραφο δεν έχει πρωτοκολληθεί στην Δ/νση, διότι ήταν κλειστό το πρωτόκολλο. και ότι στην Δ/νση εργάζονται έξι (6) συνολικά υπάλληλοι, απασχολούμενοι με το έργο αυτό.
Ώρα 11:15 (βράδυ): Το έγγραφο του Υπουργείου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Δ/νσης Ανατ. Θεσ/νίκης:
(βλ.https://docs.google.com/file/d/0BwpQjqVmdNegOEJNNDVEZE5TZlk/edit?usp=sharing)
Όπως και στην ιστοσελίδα της Δ/νσης Δυτ. Θεσ/νίκης:
(βλ.https://docs.google.com/file/d/0BwpQjqVmdNegYUV3TXpZU01tclk/edit?usp=sharing)
Ώρα 11:25 (βράδυ): Ο Αντιπρόεδρος της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., και οι δύο πρόεδροι των Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. μεταβαίνουν στα γραφεία της Δνσης Ανατ. Θεσ/νίκης, Σαπφούς 44, για να διαπιστώσουν με τα μάτια τους αυτό που συμβαίνει. Επί τόπου ενημερώνονται τηλεφωνικά και οι αιρετοί Μανώλης Αρίδας και Βαγγέλης Λουκάς. Τα γραφεία είναι κλειστά, αλλά στα γραφεία του ΠΥΣΔΕ στον 4ο όροφο εργάζονται υπάλληλοι της Δ/νσης.
Ώρα 11:55 (βράδυ): Το προστατευτικό στόρυ ανασηκώνεται και εξέρχονται η Διεθύντρια και η κ. Ε. Ν.
Σάββατο 20-7-2013
Ώρα 00:15 (χαράματα):
Αποχωρούν και οι τελευταίες τέσσερις (4) υπάλληλοι, αφού, όπως φαίνεται, έχουν ολοκληρώσει το έργο που είχαν εντολή να εκτελέσουν...
Από
τη μελέτη του εγγράφου του Υπουργείου διαπιστώνουμε ότι:
α) Δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου, επομένως δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί νόμιμα εκδοθέν «Δημόσιο Έγγραφο».
β) Καλεί τις Δ/νσεις να εκτελέσουν εντολή σε εφαρμογή άρθρου «…νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή…».
(βλ.https://docs.google.com/file/d/0BwpQjqVmdNegQ1JNWkdhUllIMmM/edit)
Εάν το «…ψηφισθέν νομοσχέδιο…» είχε λάβει αριθμό Νόμου και Φ.Ε.Κ. δεν θα έπρεπε να αναφέρονται στο έγγραφο του Υπουργείου ;;
Επομένως θεωρούμε ότι αποτελεί παράνομη ενέργεια της Διοίκησης.
Επί της διαδικασίας παρατηρούμε ότι:
α) Το έγγραφο δεν έχει πρωτοκολληθεί ως εισερχόμενο στην Υπηρεσία.
β) Η Υπηρεσία δεν έχει ενημερώσει τους συναδέλφους Νόμιμα (εγγράφως και με επίδοση) για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που αφορά τη ζωή
τους.
γ) Η προθεσμία που δίνεται για την προσκόμιση των στοιχείων είναι εξωπραγματική:
11:00-12:00 (μία ώρα μόνο), την επόμενη μέρα από τη …μη νόμιμη κοινοποίηση (με διαφορά μεταξύ κοινοποίησης και προθεσμίας υποβολής μερικές ώρες και μάλιστα μεσονύκτιες), Σάββατο πρωϊ, καταμεσίς του καλοκαιριού,
και ενώ ο εκπαιδευτικός βρίσκεται σε νόμιμη άδεια. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη είναι πιο …ελαστικοί: το περιθώριο είναι από τις 10:00-13:00 του Σαββάτου).
δ) Το είδος των στοιχείων και η μορφή που ζητούνται δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται στη διάθεση ή να αποκτηθούν ημέρα Σάββατο.
ε) Και επιτέλους, τηλεφωνική κλήση στα σπίτια των συναδέλφων τέτοια ώρα, δεν τόλμησαν
ούτε οι πιο σκληρές εισπρακτικές εταιρείες των Τραπεζών !!!
Ο Νόμος …. (αριθμό δεν έχει), μήπως περιέχει και κάποιο άρθρο που καταλύει το οικογενειακό άσυλο και την οικιακή γαλήνη ;;

Με 7 της "Αριστερής Πλατφόρμας" στους 21 η νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Γραμματέας της ΚΕ εκλέχθηκε ο Δημήτρης Βίτσας


Με 7 της "Αριστερής Πλατφόρμας" στους 21   η νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Γραμματέας της ΚΕ εκλέχθηκε ο Δημήτρης Βίτσας

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συγκροτήθηκε σε σώμα, αποτελούμενο από2 01 μέλη, μετά από το Ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος.
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, κατόπιν ψηφοφορίας, εκλέχθηκαν η νέα Πολιτική Γραμματεία, καθώς και ο νέος Γραμματέας της ΚΕ.
Γραμματέας της ΚΕ εκλέχθηκε ο Δημήτρης Βίτσας, με 129 ψήφους υπέρ, 63 λευκά. Ψήφισαν 194, έγκυρα 192, 2 άκυρα. Τα μέλη της ΚΕ που εκλέχτηκαν με την "Αριστερή Πλατφόρμα" ψήφισαν λευκό για τη θέση του Γραμματέα της ΚΕ.
Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας εκλέχθηκαν:
-ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
-ΗΣΥΧΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
-ΚΑΛΥΒΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
-ΚΑΝΤΑΡΑΣ ΤΑΣΟΣ
-ΚΑΡΙΤΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
-ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ
-ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΟΥ ΕΡΜΙΝΑ
-ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ
-ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ ΣΤΑΘΗΣ
-ΜΗΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
-ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ
-ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
-ΜΠΑΡΣΕΦΣΚΙ ΜΑΝΙΑ
-ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
-ΝΤΑΒΑΝΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
-ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ ΣΟΦΗ
-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
-ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
-ΡΙΝΑΛΝΤΙ ΡΟΥΝΤΙ
-ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΟΣ
-ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ
Από τα 21 μέλη της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τα 7 έχουν ως αναφορά την "Αριστερή Πλατφόρμα" και είναι τα εξής:
-ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
-ΗΣΥΧΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
-ΚΑΛΥΒΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
-ΚΑΝΤΑΡΑΣ ΤΑΣΟΣ
-ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ ΣΤΑΘΗΣ
-ΝΤΑΒΑΝΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
-ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ ΣΟΦΗ

Ας σημειωθεί ότι για την 23μελή Π.Γ. και για τις 21 εκλόγιμες θέσεις (πέραν δηλαδή του προέδρου και του γραμματέα), υπήρξαν ισάριθμες υποψηφιότητες.
Αναλύοντας την κατανομή των εδρών, από επτά θέσεις πήραν η «Αριστερή Ενότητα» και η «Αριστερή Πλατφόρμα», από δύο η ΚΟΕ, η «Πλατφόρμα 2010» και η «ΑΝΑΣΑ», και μία η σοσιαλιστική συνιστώσα.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

συγκέντρωση ενάντια στην επίσκεψη Σόιμπλε (ΦΩΤΟ)


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ


ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


ΣΥΡΙΖΑ

ΕΕΚ



ΟΚΔΕ



Σήμερα έρχεται στη χώρα μας ο στυγνός πολιτικός εκπρόσωπος των τραπεζιτών και των πολυεθνικών, ο «καθοδηγητής» της Τρόικας, της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και της ΕΕ, ο υπουργός οικονομικών του γερμανικού ιμπεριαλισμού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η επίσκεψη αυτή είναι κάθε άλλο παρά τυπική. Ο Σόιμπλε έρχεται στην Ελλάδα:
- για να στηρίξει την απεχθή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και το ελληνικό κεφάλαιο. Για να περάσουν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, μαζί και ένα νέο βάρβαρο μνημόνιο. Μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων, ξεπούλημα κάθε δημόσιου πλούτου, αυταρχισμός ολοκληρωτικού τύπου.
για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των «δανειστών» τοκογλύφων, ότι θα βγάλουν στο ακέραιο τα κέρδη τους από την εξαθλίωση του ελληνικού λαού.
- για να βοηθήσει την επέλαση του γερμανικού κεφαλαίου.

ΝΑ ΤΟΝ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ!

Για να αποτρέψει τις λαϊκές αντιδράσεις η κυβέρνηση προχώρησε σε μία πρωτοφανή, χουντικής έμπνευσης απαγόρευση των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε όλη την Αθήνα. Το «μαύρο στην ΕΡΤ», οι χιλιάδες απολύσεις, τα «ανοίγματα» στους φασίστες της Χρυσής Αυγής και τώρα η ουσιαστική απαγόρευση των συγκεντρώσεων δείχνουν καθαρά ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει τη βάρβαρη πολιτική της δια «πυρός και σιδήρου», με μέτρα κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού.

Η κοινοβουλευτική αριστερά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν ευθύνη να καλέσουν τον λαό σε διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη Σόιμπλε. Δεν μπορεί η αριστερά να «κρυφτεί» σε ένα τέτοιο πολιτικό γεγονός.
Οι σημερινές κινητοποιήσεις είναι συνέχεια των αγώνων των προηγούμενων ημερών ενάντια στην βάρβαρη και εξοντωτική πολιτική τους.Ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Μπορεί και πρέπει να βγει στον δρόμο η οργή για τη ζωή που μας στερούν!

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ!

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΡΟΥ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20.000 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΡΟΥ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20.000 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ. ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ, ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΑΝΤΟΥ!
http://agonsysp.blogspot.gr/2013/07/blog-post_9134.html

live συνταγμα τώρα

δειτε δεξια

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΩΡΑ ΒΙΝΤΕΟ-ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Τεράστια συγκέντρωση, στο σύνταγμα τώρα. Εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα δηλώνουν αποφασισμένοι , να μην φύγουν από το Σύνταγμα. Ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Πανικός στην Κυβέρνηση...κάθε τόσο αλλάζουν διατάξεις...Οι πιο πολλοί βουλευτές δεν ξέρουν τι τελικά θα ψηφίσουν....Αμαντάριστα πλάνα (βίντεο φώτο)(φωτο)...














οι 200 του ΠΑΜΕ









ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 19:00-Δεν θα περάσει το νομοσχέδιο-η δύναμη του λαού τσακίζει τα σχεδία τους


Δεν θα περάσει το νομοσχέδιο-η δύναμη του λαού τσακίζει τα σχεδία τους.ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 19:00

«η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι, μπορούν να ξεσηκωθούν, να πετύχουν νίκη η νίκες, που θα επαναφέρουν, το χαμένο ηθικό στις τάξεις των πρωτοπόρων αγωνιστών, αλλά και στο ίδιο το λαϊκό κίνημα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΡΙΖ.Α-Α*» «ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ- ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» 
«Όταν ο εχθρός προελαύνει, υποχωρώ. Όταν ο εχθρός στρατοπεδεύει, τον ενοχλώ. Όταν ο εχθρός εξαντλείται, τον σφυροκοπώ. Όταν ο εχθρός υποχωρεί, τον καταδιώκω». 
Ένα από τα βασικά ζητήματα, που απασχολούν τον κόσμο της εργασίας, είναι τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει, ώστε ύστερα από απανωτές ήττες, η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι να ξεσηκωθούν, να πετύχουν νίκη η νίκες, που θα επαναφέρουν, το χαμένο ηθικό στις τάξεις των πρωτοπόρων αγωνιστών, αλλά και στο ίδιο το λαϊκό κίνημα. Αυτό έχει τεράστια σημασία, γιατί σε συνθήκες, ολοκληρωτικού πολέμου, των δυνάμεων του κεφαλαίου, απέναντι στην εργασία -και μάλιστα όταν η τελευταία «κινδυνεύει με διάλυση και καταστροφή», χάνοντας ότι αστική κατάκτηση είχε πετύχει με σκληρούς αγώνες, στους δύο τελευταίους αιώνες - πρέπει να δώσει «άμεση και σκληρή απάντηση τώρα». Δεν κατέχουμε την απόλυτη «επαναστατική θεωρία», ούτε έχουμε το «μαγικό ραβδάκι» για το πώς θα αναστραφεί, αυτή η κατάσταση. Δεν είμαστε αγιογράφοι... είτε Μαρξ, είτε Μάο, είτε Λένιν, είτε Γκραμσι, είτε Τρότσκι, είτε Μπακουνιν, είτε Σμιθ κ.α και ανάλογα με την ιστορική στιγμή... χρησιμοποιούμε την ιστορική εμπειρία τους... για να απαντήσουμε σε ερωτήματα που θέτει η ζωή... Χρειάζεται να εκτιμήσουμε, την κατάσταση (αντικειμενικοί, υποκειμενικοί λόγοι), τις διαθέσεις του λαού και της εργασίας, και να προβάλουμε ένα σχέδιο (τακτική στρατηγική) που με βάση την κρίσιμη μάζα να είναι υλοποιήσιμο. 1ο. Για τις αντικειμενικές συνθήκες… Οι «κόκκινες γραμμές» έχουν ξεπεραστεί ήδη… 1.500.000 άνεργοι, εκατοντάδες χιλιάδες απολυμένοι, 4.000 αυτοκτονίες… Ένας λαός που οδηγείτε με τις εντολές «Δ.Ν.Τ., Ε.Ε., Κυβέρνησης , Κεφαλαίου» στην ανθρωπιστική καταστροφή… Δεν μπορούμε να λέμε στους εργαζόμενους κάντε υπομονή, ούτε μπορούμε να περιμένουμε άλλο να προστεθούν και «άλλοι» σε αυτόν τον κατάλογο… Ούτε φυσικά περιμένετε να «ωριμάσουν» οι συνθήκες για εκλογές η να «ωριμάσει» ο υποκειμενικός παράγοντας «δηλαδή» το κόμμα μας!!! «Είναι ορισμένες στιγμές που κανείς έχει την αίσθηση πως η ιστορία τρέχει λίγο πιο γρήγορα από συνήθως. Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές οι ευρύτερες μεταβολές και οι διεργασίες που εξελίσσονται έχουν τη δυναμική να καθορίζουν την αίσθηση ότι αλλάζουν γύρω μας μερικά από τα πιο σημαντικά και κυρίαρχα ιστορικό-πολιτικά δεδομένα. Τις τελευταίες μέρες η πυκνότητα και η ποιότητα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα δίνει την αίσθηση της ραγδαίας ιστορικής μεταβολής και συνάμα πολιτικής μετάβασης. Τεράστια η πρόκληση για το κομμουνιστικό κίνημα, τόσο σε επίπεδο θεωρίας όσο και πράξης που δεν έχει την πολυτέλεια να αναλύσει τα γεγονότα σε δεύτερο χρόνο, αφού είναι ήδη φορέας της ιστορίας με καταλυτικό μάλιστα ιστορικό ρόλο». «…Η κρίση λοιπόν ήρθε όταν τα συνδικάτα είχαν ήδη αποδομηθεί και διαβρωθεί, η εργατική τάξη είχε ενδυθεί το πρόστυχο ένδυμα της κίβδηλης ευμάρειας και η αστική τάξη ήταν φαινομενικά κυρίαρχη. Η κρίση και είναι αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Δηλαδή αποτελεί συστημική και δομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος- ούτε κρίση χρέους, ούτε αδυναμία ηθικής διαχείρισης, ούτε κακής θέσης της σελήνης και των αστρικών συνδυασμών. Η ποιοτική όμως διαφορά αφορά το βάθος, η οξύτητα της κρίσης συνδυασμένη με το διεθνή χαρακτήρα της. Γρήγορα έγινε φανερό πως η ελληνική αστική τάξη δεν ήταν σε θέση να τη διαχειριστεί από μόνη της (όπως συνήθως στο πρόσφατο παρελθόν) και βεβαίως δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς ανθρωποφαγία, βαρβαρότητα, εκτεταμένη βία και κατάργηση βασικών αρχών της αστικής δημοκρατίας. Σύντομα πήρε ΚΑΙ το χαρακτήρα της ανθρωπιστικής καταστροφής…». 2ο Για τον υποκειμενικό παράγοντα Άρα, μετασχηματισμός των συνδικάτων, αλλαγή συσχετισμών, πολιτικοποίηση, υλοποιήσιμοι αγώνες, μαζικοποίηση, υλοποιήσιμοι αγώνες με ονοματεπώνυμο του αντιπάλου, πολιτική συνδικαλιστική αγωνιστική συνεννόηση (ανάμεσα σε ρεύματα τάσεις οργανώσεις παρατάξεις κ.λ.π), πολιτική κοινωνική αλληλεγγύη, κέντρα αγώνα. Κάτι περίπου σαν αυτό που πάει να γίνει και γίνεται στην ΟΛΜΕ… Στο πολιτικό επίπεδο ισχύουν τα ίδια «πολιτικοποίηση, υλοποιήσιμοι αγώνες, μαζικοποίηση, υλοποιήσιμοι αγώνες με ονοματεπώνυμο του αντιπάλου, πολιτική συνδικαλιστική αγωνιστική συνεννόηση (ανάμεσα σε ρεύματα τάσεις οργανώσεις παρατάξεις κ.λ.π), κέντρα αγώνα». Χρειάζεται να κάνουμε διάκριση στις δυνάμεις που εκφράζουν την εργασία… Η κοινοβουλευτική αριστερά ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, δεν μπορεί να μετασχηματίσει την ελπίδα σε οργανωμένη δράση για εξέγερση και ανατροπή… Είτε γιατί « δεν θέλουν και δεν μπορούν» - ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ Είτε γιατί « θέλουν και δεν μπορούν» -ΚΚΕ Για αυτούς « που θέλουν και μπορούν», εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ομάδες κ.α, ανίκανα επιτελεία, φτιάχνουν συμπληγάδες, στην όποια αγωνιστική συνεννόηση… και όταν και όποτε καταφέρουν να τις ξεπερνούν (ΑΝΤΑΡΣΥΑ- ΑΝΤΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ κ.α) είτε έχουν αργήσει τραγικά, είτε υπαναχωρούν, είτε καταφεύγουν στο επαναστατικό βερμπαλισμό - σεχταρισμό, στην υποτίμηση των δυνάμεων της εργασίας, είτε ανάποδα στην υπερεκτίμηση των δυνάμεων της εργασίας, στον ατομικό ηρωισμό, με πλαίσια και προγράμματα, δήθεν «σκληρού πυρήνα», «μονολιθικότητας». Για παράδειγμα αντί να δυναμώνουν την πάλη, απέναντι στην Κυβέρνηση, ΔΝΤ, ΕΕ, δημιουργώντας τους όρους και τις συνθήκες, μαζικοποίησης των αγώνων, προβάλουν «μηχανιστικά» αιτήματα «άμεσης εξόδου από την Ε.Ε. και το ευρώ» στέλνοντας στην γωνία, όσους στην σημερινή φάση «συνειδητοποίησης» αρκούνται, στο «καμία θυσία για το ευρώ» είτε απλά αποδέχονται «την πάλη απέναντι στην Ε.Ε.» και τους μηχανισμούς της. Τεράστιο σεχταριστικό αντιδιαλεχτικο λάθος, σχεδόν επαναστατικός τυχοδιωκτισμός, που δεν επιτρέπει την πολιτική ζύμωση και την πολιτική συνεννόηση, ανάμεσα σε αγωνιστές της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ, ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, αριστεράς και άλλων δυνάμεων, περάν της αριστεράς, που παλεύουν για την επαναστατική ανατροπή, με το δικό τους «λάθος». 3ο Το ζήτημα της επόμενης μέρας Η απάντηση είναι, ότι δεν μπορείς, παρά να προβάλεις, την επαναστατική σου θεωρία, όχι για να αποκαλείς τους άλλους «προδότες», αλλά αντίθετα, για να παρακινείς τα πιο «καθυστερημένα» ιδεολογικά τμήματα, της εργασίας, να αποφεύγουν ψευδαισθήσεις, διλήμματα, παγίδες, με ειλικρινή, συντροφική, διάθεση. Άλλωστε, αυτοί είναι οι «εν δυνάμει», σύντροφοι σου… Δεν μπορείς να αποφεύγεις τα αγωνιώδη ερωτήματα, των μαζών, για την «αριστερή», «προοδευτική» η «εργατική κυβέρνηση» και να δείχνεις «ανοχή» σε όσους υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, αφού κανένας δεν έχει λυμένο το θέμα της «μετάβασης», άσχετα των προγραμμάτων. Βέβαια βασική προϋπόθεση, το «έλασσον» της «ανοχής», είναι η κοινή πάλη μέσα στην εργασία, με άξονα την ανατροπή των πολιτικών του κεφαλαίου. Στην βάση αυτή και με την εμπειρία του ΕΑΜ, στα δύσκολά και ανάλογα χρόνια της κατοχής, πρέπει να φτιάχνεις, παντού πλαίσια «αγωνιστικής συνεννόησης» με το ελάχιστο της πάλης και της ανατροπής απέναντι στις πολιτικές Κυβέρνησης, Δ.Ν.Τ. Ε.Ε . Ειδικά στους μαζικούς χώρους. Μόνο έτσι κατά την άποψη μας «η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι, μπορούν να ξεσηκωθούν, να πετύχουν νίκη η νίκες, που θα επαναφέρουν, το χαμένο ηθικό στις τάξεις των πρωτοπόρων αγωνιστών, αλλά και στο ίδιο το λαϊκό κίνημα. 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΡΙΖ.Α-Α*» «ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ- ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ΡΙ.ΖΑ (ριζοσπαστική αριστερα) Α* (ανέντακτοι, αριστεροί, αυτόνομοι κ.α)

Προσοχή: Οι παραπλανητικές ελπίδες εγκλωβίζουν και αφοπλίζουν


Προσοχή: Οι παραπλανητικές ελπίδες εγκλωβίζουν και αφοπλίζουν
 

Του Χρήστου Κάτσικα

πηγη:αλφαβήτα-http://www.alfavita.gr/
Πάντα με απασχολούσε εκείνη η πρόταση του Καζαντζάκη "Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι ελεύθερος". Γιατί ο Καζαντζάκης επέμενε πως η ελευθερία έχει άμεση σχέση με την άρνηση του φόβου και της ελπίδας;

Καλά άρνηση του φόβου αλλά άρνηση της ελπίδας;


Κάποια στιγμή στα διαβάσματά μου μπλέχτηκε και το γνωστό έργο του Ησίοδου "Έργα και Ημέραι" όπου σε κάποιο σημείο γίνεται η παρακάτω αναφορά:

"Οταν ο Δίας κατάλαβε τι είχε κάνει ο Προμηθέας, του είπε χαίρεσαι που με γέλασες, αλλά θα βρει μεγάλο κακό εσένα και όλους τους ανθρώπους και αυτό θα είναι το τίμημα για την ελπίδα που τους έδωσες. Θα είναι η ελπίδα κάτι που οι άνθρωποι θα χαρούν με την καρδιά τους ενώ θα αγκαλιάζουν την καταστροφή τους".

Και τότε μου ήρθε στο μυαλό εκείνος ο ξεχασμένος μύθος για το κουτί της Πανδώρας. Ξέρετε της γυναίκας που έφερε μαζί της ένα κουτί που της είχαν δώσει οι θεοί με την εντολή ποτέ να μην το ανοίξει. Αυτή, όμως, το άνοιξε. Αμέσως τότε ξεχύθηκαν μέσα από το κουτί στον κόσμο όλα τα κακά, οι συμφορές, οι αρρώστιες και τα βάσανα. Μόλις που πρόλαβε να κλείσει το καπάκι η Πανδώρα και απόμεινε στον πάτο του μόνον η Ελπίδα.

Τι περιείχε το «Κουτί της Πανδώρας», αφού όταν αυτή το άνοιξε ξέφυγαν όλα τα κακά του κόσμου που καταδυναστεύουν από τότε τον άνθρωπο; Κακά δεν περιείχε; Και αυτό που απόμεινε τελικά λοιπόν μέσα στο κουτί, τελευταίο, η ελπίδα, τι ήταν; Κακό δεν πρέπει να ήταν και αυτό, μαζί με όλα τα άλλα κακά, και ίσως το χειρότερο όλων; Ίσως το δολιότερο δώρο των θεών για να δεσμεύουν τους ανθρώπους, μετά το «άνοιγμα των οφθαλμών» τους και την αρχική αφύπνιση του νου τους από το πύρινο φως της δάδας του φιλάνθρωπου Προμηθέα...

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί νομίζω ότι ταιριάζουν στην κατάστασή μας.

Εδώ και καιρό ο λαός μας βρίσκεται ανάμεσα σε σκληρά διλήμματα, πιέσεις και εκβιασμούς. Από την μια οι ανοικτοί εχθροί του, που σπέρνουν πόνο και απόγνωση και σφυρηλατούν ασταμάτητα τις αλυσίδες με τις οποίες τον έχουν δέσει.

Από την άλλη του προτείνεται ο δρόμος των αυταπατών, των δήθεν γρήγορων και εύκολων λύσεων, το απατηλό σχέδιο μιας φιλολαϊκής κυβέρνησης εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ. Του συστήνουν να αποδεχθεί τις αυταπάτες πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός ο λάκκος των λεόντων, μπορεί να γίνει λέσχη ισότιμων μελών. Πως το ευρώ από όργανο λεηλασίας και κατοχής μπορεί να γίνει νόμισμα ανάπτυξης και δικαιοσύνης. Πως το ευρωκοινοβούλιο από σφηκοφωλιά, που γδέρνει και εκβιάζει ανοικτά τον ελληνικό λαό, μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο παρέμβασης και διόρθωσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Πως τάχα, αν αλλάξει ο «μηχανοδηγός», αν αλλάξει, κοντολογίς η Κυβέρνηση μπορεί να προκύψει λύση, προς όφελος του λαού, μέσα στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής ΕΕ.

Και την ίδια ώρα που θεριεύει η ελπίδα για μια εύκολη αλλαγή μέσα από την μετακίνηση της ψήφου, την ίδια ώρα υποσκάπτεται το αγωνιστικό φρόνημα, υποχωρεί η πίστη στον αγώνα, αφοπλίζεται η θέληση για σύγκρουση με τον Γολιάθ, κερδίζουν οι αυταπάτες και οι σταυροφόροι του συμβιβασμού.

Ελπίδα και αυταπάτη ανοίγουν λεωφόρους στις συνειδήσεις ενώ οι δρόμοι που για να ανοιχθούν πρέπει να γεμίσουν βήματα, βαδίζονται όλο και από πιο λίγους.

Θέλω να το πω όπως το νιώθω με την καρδιά και το μυαλό, επιστρέφοντας στον Καζαντζάκη. Τώρα καταλαβαίνω πολύ καλά τι ήθελε να πει ο μεγάλος στοχαστής. Τώρα καταλαβαίνω τι σημαίνει η ελπίδα την οποία έχει αποικιοποιήσει η αυταπάτη.

Να το πω ξανά γιατί θέλω να είμαι ξεκάθαρος όσο κι αν αυτό που θα ξεστομίσω σήμερα κάθε άλλο παρά είναι δημοφιλές καθώς ξεσκεπάζει την παραπλανητική ελπίδα - αυταπάτη: Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, με τη χώρα δεμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και με μια «αριστερή κυβέρνηση» που δίνει καθημερινά όρκους πίστης για τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, καμιά ανακούφιση δεν μπορεί να περιμένει ο κόσμος της εργασίας. Όπως μπορούν να καταλάβουν όσοι έχουν μάτια να δουν και την τιμιότητα να πιστέψουν στα μάτια τους, οι κοινωνικό-οικονομικές προϋποθέσεις του «αντιμνημονιακού κευνσιανισμού» δεν υφίστανται. Η στρατηγική αυτή είναι προορισμένη να εκφυλιστεί σε ένα διαπραγματευτικό χαρτί για τους ρυθμούς και τους επιμέρους όρους των επόμενων «μνημονίων», άσχετα αν θα έχουν αυτό το όνομα. Με αυτήν την έννοια αποτελεί εγχείρημα ενσωμάτωσης των λαϊκών αντιδράσεων, κατοχύρωσης των μέχρι τώρα αντεργατικών τομών και (αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία) ενδεχόμενο διαπραγματευτικό χαρτί με διεθνή αναφορά λόγω του κόμματος της Ευρωπαϊκής αριστεράς και των σοσιαλδημοκρατών τύπου Ολάντ. Αυτά για όσο θα διαρκεί η «επιτυχία». Στην επόμενη φάση θα στρώσει το χαλί για άλλες λύσεις που έρχονται καλπάζοντας από το παρελθόν.

Ο λαός μας δεν μπορεί να προσδοκά σε ανατροπές -πλευρών έστω- της επίθεσης, σε ανακούφιση-βελτίωση των όρων ζωής του, με τον ίδιο στη θέση του ψηφοφόρου και θεατή των υποτιθέμενων αριστερών κυβερνητικών λύσεων. Καμιά λύση, προς όφελος του λαού, δεν μπορεί να προκύψει μέσα στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, όπως κάποιοι υπόσχονται αφελώς ή δημαγωγικά.

Οι εκλογικές μετατοπίσεις που συντελούνται έξω από το έδαφος του οργανωμένου λαϊκού αγώνα και την επίδραση ενός μαζικού πολιτικού κινήματος της Aριστεράς, όσο θετικές κι αν είναι σαν ένα πρώτο βήμα απεγκλωβισμού, δεν μπορούν να έχουν βάθος και σταθερά χαρακτηριστικά. Δεν μπορούν στη σημερινή φάση να ξεφύγουν από το επίπεδο των αυταπατών. Mπορούν να αποκτήσουν βάθος και προοπτική μόνο στο βαθμό που θα αποκτούν σύνδεση σε μια πορεία με το μαζικό, λαϊκό, εξωκοινοβουλευτικό αγώνα κόντρα στην πολιτική του συμβιβασμού και της συνθηκολόγησης.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ «Ο εκβιασμός, ο φόβος, η καταστολή, τα δικά σας όπλα. Η κάθαρση και η απόδοση δικαιοσύνης τα δικά μας όπλα».

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ «Ο εκβιασμός, ο φόβος, η καταστολή, τα δικά σας όπλα. Η κάθαρση και η απόδοση δικαιοσύνης τα δικά μας όπλα».
Σχόλιο: Πάντα μας άρεσε η Σοφία Σακοράφα, άλλα η σημερινή τοποθέτηση της στην βουλή ίσως ήταν η καλύτερη στιγμή της, και ίσως το «μανιφέστο» που διάβασε μπορεί να κάνει πολλούς να βγάζουν «σπυράκια»… δεν πειράζει … περαστικά τους…
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ και τρία χρόνια άλλοτε με τις ομιλίες μου εντός Βουλής και άλλοτε εκτός, άλλοτε με συνεντεύξεις ή αρθρογραφία, έχω διεξοδικά και τεκμηριωμένα τοποθετηθεί γι’ αυτή τη βαρβαρότητα, αυτή την ανωμαλία, πολιτική, θεσμική, οικονομική και κοινωνική που επιβάλλεται στην πατρίδα και  το λαό μας.
Σε όλη αυτή την πορεία των τριών χρόνων η προσέγγισή μου ήταν άκρως πολιτική, ακόμη και όταν εισήγαγα σκληρές εκφράσεις στο δημόσιο βίο, όπως η φράση «κατοχική Βουλή», έκφραση που σήμερα μαζί με την «κατοχική Κυβέρνηση» αποτελούν λογικά συμπεράσματα του λαού μας. Εκφράσεις όπως γκαουλάιτερ» για την ξένη επιτροπεία που έχει επιβληθεί στην πατρίδα μας και που αποδεικνύει τη μετατροπή της σε νεοαποικία και άρα το περιορισμένο της κυριαρχίας της δεν ακούγονται μόνο από στόματα αριστερών ή με τη συναισθηματική φόρτιση που γεννά μια διαδήλωση που χτυπιέται βίαια και ανελέητα, αλλά ακούγονται και γράφονται από έγκριτα χείλη ή από έγκριτο ευρωπαϊκό Τύπο.
Ήδη, όχι ένας επαναστάτης ή ένας επαναστατημένος ή ένας αντεξουσιαστής, αλλά η Γαλλίδα Υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε τραγωδία αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ. Μια τραγωδία που ξεκίνησε από το πρώτο μνημόνιο και εξελίσσεται με πολλές κορυφώσεις, με το μεσοπρόθεσμο, με τα διάφορα πολυνομοσχέδια, με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» τούτης της Κυβέρνησης της κοινωνικής μειοψηφίας.
Αυτή είναι η μία όψη της τραγωδίας, η θεσμική, η πολιτική. Η άλλη όψη, η οποία αποτελεί και ευθεία συνέπεια της πολιτικής σας, είναι αυτή που εξελίσσεται στην κοινωνία. Ψελλίζοντας πολιτικές ανοησίες, οι οποίες με τη βοήθεια και τη συνεργασία των διαπλεκόμενων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης παίρνουν τη μορφή επικίνδυνης και φασίζουσας λογικής, αυτής του κοινωνικού αυτοματισμού, προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τον κηρυγμένο πόλεμο εναντίον του δημοσίου με πρόσχημα τον αδικημένο ιδιωτικό τομέα. Χυδαία λογική με την απόλυτη χυδαιότητα που μπορεί να έχει μια Κυβέρνηση που βάζει τους κάτω να τσακώνονται, ώστε οι νοσηρές κορυφές, οι τράπεζες και το παρασιτικό ή μη κεφάλαιο, να μένουν ανέγγιχτα, να εξακολουθούν να συσσωρεύουν πλούτη μέσα στην κρίση, να εισπράττουν το κέρδος πατώντας επί πτωμάτων.
Προσπαθείτε, ψελλίζοντας πολιτικές ανοησίες, που και πάλι με την αγαστή συνεργασία των εργολάβων μεγαλοκαναλαρχών αποκτούν την προσχηματική βαρβαρότητα μιας Κυβέρνησης που θέλει δήθεν να κάνει μεταρρυθμίσεις και έλεγχο των δημοσιονομικών δαπανών. Χυδαία πρακτική με την απόλυτη χυδαιότητα που μπορεί να έχει μια Κυβέρνηση που χτυπά τους πάντες, σήμερα τη Δημοτική Αστυνομία, τους σχολικούς φύλακες και την τεχνική εκπαίδευση, χθες την ΕΡΤ, τους εργαζόμενους στη ΒΙΟΜΕ, τον εμπορικό κόσμο, ενώ τους πολιτικούς της φίλους και το οικονομικό λόμπι τους αφήνει προνομιακά και τελικά ξεδιάντροπα ασύδοτους.
Προσπαθείτε, ψελλίζοντας πολιτικές ανοησίες με τη γνωστή στήριξη των ΜΜΕ, να καταρρακώσετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μαζί καταρρακώνετε το Σύνταγμα, την αυτοτέλεια του θεσμού. Φθάνετε στο σημείο επί της ουσίας να τον καταργείτε, αφού το Παρατηρητήριο τώρα θα ελέγχει εκ των προτέρων το σχέδιο του προϋπολογισμού κάθε δήμου. Και αν τελικά δεν τα βρουν, ποιος θα δώσει τη λύση; Μα, ο διορισμένος Υπουργός Οικονομικών, κ. Στουρνάρας. Η αποθέωση της άμεσης δικτατορίας!
Στο δε κομμάτι του νομοσχεδίου που αφορά στον κατώτατο μισθό εδώ ξεπερνάτε και τους πολιτικούς σας εμπνευστές, ακόμη και την κ. Θάτσερ, αφού διαλύετε κάθε πρόσχημα και μόνοι σας θα αποφασίζετε τον κατώτατο μισθό.
Την αγγίξατε, βέβαια, την κ. Θάτσερ στην απεργία του Κώστα Σακκά με ένα νομικό πραξικόπημα βγαλμένο από την εμπειρία της Αγγλίας του 1980 με θύμα τον Μπόμπι Σαντς και σήμερα την ξεπερνάτε με τις αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες επιλογές σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η τραγωδία συνεχίζεται με πολλές κορυφώσεις, με δύο εκατομμύρια ανέργους, με τέσσερις χιλιάδες αυτοκτονίες, με τη νέα γενιά στην μετανάστευση, με την πλειοψηφία της κοινωνίας κάτω από το όριο της φτώχειας, με την παιδεία και την υγεία κατεστραμμένες, με ό,τι θυμίζει άμεση δημοκρατία καταργημένο, με το Σύνταγμα τσαλακωμένο και τη Βουλή ακυρωμένη.
Ξέρετε, πολλοί στην Ευρώπη, ακόμη και συνδαιτυμόνες σας, κάνουν λόγο για τραγωδία. Ξεχνούν, όμως, κάτι. Το μεγαλείο της αρχαίας τραγωδίας είναι ότι υπάρχει πάντοτε στο τέλος λύση και κυρίως κάθαρση. Με κάποιον τρόπο, δηλαδή, ο θεατής μέσα από την αποκατάσταση της ηθικής τάξης λυτρώνεται, γιατί ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα και αποκαθίσταται η τάξη των πραγμάτων. Και είναι απαραίτητη αυτή η αποκατάσταση, γιατί σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση οι παλιές ιστορίες που απλώς θάφτηκαν, θα βγαίνουν στην επιφάνεια με την πρώτη ευκαιρία και θα στοιχειώνουν την κάθε νέα πράξη των εμπλεκομένων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην Ελλάδα και στην ταραγμένη μας ιστορία πολλές ιστορίες θάφτηκαν από τα παλιά μέχρι τώρα. Η μία ερμηνεία είναι ότι ο νικητής είναι τελικά αυτός που καλείται να οργανώσει την κάθαρση και έτσι θάβει κάτω από τους τόνους χιονιού τις βρώμικες ιστορίες, όπως γίνεται για παράδειγμα με τη λίστα Λαγκάρντ, που την πλήρωσε και δικαίως, αλλά τελικά μόνον ο εντελλόμενος και όχι ο εντολέας.
Η άλλη ερμηνεία –και θα μείνω σε αυτήν- είναι ότι τελικά όσο η πολιτική και ιστορική ευθύνη αποδίδεται με τρόπο γενικό, με χαρακτηρισμούς που χωρούν εκτεταμένες κοινωνικές ομάδες, η ευθύνη τελικά δεν καταλογίζεται. Δείτε τι συνέβη με τους δοσίλογους της Κατοχής. Δεν κατονομάστηκαν και έτσι μετά την εγκληματική τους προδοσία έγιναν ευυπόληπτα μέλη της μεταπολεμικής Ελλάδας, χωρίς να ξεχνούν βέβαια την παλιά τους δράση και τους ξανασυναντάμε το 1963 στο Λαμπράκη, το 1965 στον Πέτρουλα, το 1967 σαν πυλώνες της χούντας και τους γιους τους άξιους συνεχιστές και συνδαιτυμόνες προστατευόμενους συγκεκριμένης Υπουργού της Κυβέρνησης του 2004.
Δείτε τι συνέβη επί χούντας. Οι χαφιέδες δεν κατονομάστηκαν ή καλύτερα ελάχιστοι χαφιέδες ταυτοποιήθηκαν. Άλλοι συνέχισαν ανενόχλητοι τη δράση τους μέσα σε ένα σύστημα που τελικά δεν αποχουντοποιήθηκε ποτέ, αφού οι χθεσινοί τραμπούκοι σήμερα είναι Αρχηγοί κόμματος, αφού οι χθεσινοί τσεκουροφόροι σήμερα έχουν δεσπόζουσα θέση στο σημερινό Κοινοβούλιο.
Έτσι, λοιπόν, θα αναγκαστώ να μιλήσω για μία ευθύνη άλλου τύπου, μία ευθύνη σαφώς πολιτική, σαφώς ιστορική, σαφώς κατά την άποψή μου στα όρια της προδοσίας του λαού μας, που έχει ονοματεπώνυμο. Δεν θα διαφωνήσω ότι φταίει το σάπιο πολιτικό σύστημα. Δεν θα διαφωνήσω και με τους συντρόφους του ΚΚΕ ότι φταίει ο καπιταλισμός που παράγει αυτά τα φαινόμενα. Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τούτα τα μέτρα και τα προηγούμενα, για να περάσουν, κάποιοι τα έχουν υπογράψει. Τα μνημόνια κάποιοι -διαβασμένοι ή όχι, αυτό με αφήνει παγερά αδιάφορη- τα υπέγραψαν. Τον ξαφνικό θάνατο χιλιάδων εργαζομένων κάποιοι τον υπογράφουν. Το πραξικοπηματικό μαύρο στις οθόνες κάποιοι το υπέγραψαν. Τη διάλυση της υγείας κάποιοι την υπέγραψαν και την υπογράφουν. Κάποια στιγμή και στην πατρίδα μας θα πρέπει να μιλήσουμε και για την προσωπική ευθύνη. Για την προσωπική πολιτική ευθύνη του κ. Βενιζέλου, του οποίου –ανασύρω μόνο ένα παράδειγμα- το «κούρεμα» είχε καταστροφικές επιπτώσεις στα ταμεία, στους μικροκαταθέτες, ακόμη και στην κυπριακή τραγωδία. Για την προσωπική ευθύνη του κ. Στουρνάρα, του εκπροσώπου μόνο των τραπεζών, καθώς δεν απολαμβάνει τη θεσμική ιδιότητα του αιρετού που οδηγεί την κοινωνία στα βράχια και την οικονομία στο τέλμα. Για την προσωπική ευθύνη του κ. Καψή –θα τα πούμε και μεθαύριο- που μετέτρεψε τη δημόσια τηλεόραση στο πειρατικό του καπετάν Μπόμπολα. Για την προσωπική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος γόνος πιστός της εκτροπής, δεν κατηγορείται μόνο για πολιτική εκτροπή, αλλά για την εκτροπή της ζωής και αξιοπρέπειας χιλιάδων ανθρώπων στο βωμό των εντολών που λαμβάνει από αυτούς που με οικογενειακή συνέχεια και συνέπεια υπηρετεί. Βέβαια, και για προσωπική ευθύνη του ενορχηστρωτή αυτής της πολιτικής παρέας, η οποία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά της συμμορίας της καταστροφής, όπως τη χαρακτήρισε ο Πρόεδρός μας Αλέξης Τσίπρας, για την προσωπική πολιτική ευθύνη του κ. Σαμαρά.
Πριν από δύο χρόνια, από τούτο το Βήμα, είχα καταθέσει την πρόταση για τη σύσταση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του δημοσίου χρέους, μία ιστορία που φυσικά τα κόμματα της εξουσίας δεν την αποδέχθηκαν για πολλούς λόγους. Ένας από τους σημαντικότερους υπήρξε ότι αυτός ο έλεγχος θα έδινε ονοματεπώνυμα, πράξεις ή σκόπιμες παραλείψεις συγκεκριμένων ανθρώπων σε συγκεκριμένα Υπουργεία, συγκεκριμένες στιγμές, προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων.
Σήμερα, με όλα αυτά που συμβαίνουν, τα οποία δεν αποτελούν απλώς σοκ και δέος, αλλά ένα βαθύ και προμελετημένο έγκλημα, η επιτροπή λογιστικού ελέγχου είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί. Σήμερα, έχουμε ανάγκη από μία προσωπική πολιτική δέσμευση. Καμία προσπάθεια συμψηφισμού των υποθέσεων, με στόχο τονμηδενισμό του κοντέρ δεν θα υπάρξει ούτε καν σαν σκέψη.
Με την πολιτική υποχρέωση, το ηθικό καθήκον που μου αντιστοιχεί ως Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Αριστεράς δεσμεύομαι ότι αυτά τα εγκλήματα θα προσπαθήσω να μη μείνουν ατιμώρητα, να μη θαφτούν όπως αυτά που διέπραξαν οι προκάτοχοι, οι πρόγονοι αρκετών από αυτούς που σήμερα υπογράφουν με μόνο κύρος αυτό που έχει ένας εντολοδόχος. Ο καθείς και τα όπλα του. Ο εκβιασμός, ο φόβος, η καταστολή, τα δικά σας όπλα. Η κάθαρση και η απόδοση δικαιοσύνης τα δικά μας όπλα. Η δε τιμωρία, προϋπόθεση της κάθαρσης, σαφώς δεν αποτελεί όπλο σε προσωπική φαρέτρα, αλλά το όπλο του λαού μας το οποίο σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές το ενεργοποίησε. Όταν ο λαός είναι εχθρός, όταν η μετανάστευση είναι ευλογία διά τον τόπον, όταν θέλετε «Χίτες» λυσσασμένους για να γαυγίζουν, όταν τα νομικά πραξικοπήματα είναι ο Παρθενών της συγχρόνου Ελλάδος, τότε η προσωπική δέσμευση ενέχει την πολιτική θέση της μεγαλύτερης πολιτικής δέσμευσης και η πραγματοποίησή της μετατρέπεται σε κορυφαία πολιτική πράξη.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ζητώ την κατανόησή σας για την έκφραση έντασης εκ μέρους μου προηγουμένως, αλλά θεωρώ ότι μέσα στο Κοινοβούλιο λαμβάνουν χώρα συμπεριφορές οι οποίες είναι έξω από το πνεύμα, το γράμμα και την ουσία της Δημοκρατίας. Και αναφέρομαι και στην τήρηση του Κανονισμού, διότι ο Κανονισμός αντιπροσωπεύει την οργάνωση της δημοκρατικής μας λειτουργίας, αλλά και στα όσα εκστομίζονται.
Καθήμενος, λοιπόν, από το πρωί στη θέση μου, είναι να φρίττει κανείς για το τι άκουσα από συναδέλφους. Άκουσα εκφράσεις, όπως «θα σας κρεμάσουμε», «θα τα πούμε», «θα σας δικάσουμε». Επίσης, ακούσαμε και ομιλίες οι οποίες είναι προκηρύξεις τρομοκρατικών οργανώσεων. Επαναλαμβάνω είναι προκηρύξεις τρομοκρατικών οργανώσεων!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ποιος το είπε αυτό;
ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ: Η κ. Μακρή!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Δεν θέλω να αναφέρω καμμία και κανένα συνάδελφο, γιατί δεν επιθυμώ τα επί προσωπικού. Όμως, όλοι έχουμε μυαλό και γνώση. Και βέβαια, είναι και ευεξήγητη πλέον η διασύνδεση κομμάτων με την τρομοκρατία. Υπάρχει ευθεία σχέση! Και για να μην υπάρχει ευθεία σχέση, δεν μπορεί να λέγονται από το Βήμα της Βουλής…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Τι λέει τώρα, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Πείτε το ανοιχτά! Πείτε τι και ποιον εννοείτε!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορείτε να με προστατεύσετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης):  Μπορώ να προστατεύσω εσάς, κύριε Λυκουρέντζο, αλλά θέλω να προστατεύσω και τη συζήτηση.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Ωραία! Για να προστατεύσετε τη συζήτηση, θα μου επιτρέψετε να εκφραστώ χωρίς διακοπές…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Λυκουρέντζο, αν ανεβήκατε στο Βήμα για να απαντήσετε σε όλες τις ομιλίες που ακούστηκαν μέχρι τώρα…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, όταν ακούμε μανιφέστο τρομοκρατικών οργανώσεων μέσα στο Κοινοβούλιο και δεν διακόπτεται ο ομιλητής ή η ομιλήτρια, νομίζω ότι αυτό το οποίο λέω εγώ είναι το λιγότερο.
ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Ποιο μανιφέστο;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Τι λέει, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Λυκουρέντζο, σας παρακαλώ αν έχετε την καλοσύνη και, αν βεβαίως θέλετε, κάντε την ομιλία σας.
Παρακαλώ και εσάς, κύριοι συνάδελφοι, να μη διακόπτετε. Γράφονται όλα στα Πρακτικά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Όταν, κύριε Πρόεδρε, ήμουν φοιτητής και στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δεν προλάβαινα να ανέβω στο Βήμα να μιλήσω και κάποιοι αντιδρούσαν στο όνομα της προοδευτικότητας. Είμαι σίγουρος ότι ήταν φασιστοειδή, τα οποία μιλούσαν στο όνομα της προοδευτικότητας. Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, αντιδρώ. Διότι δεν θέλω να εκδηλώνονται τέτοιες συμπεριφορές στο Ναό της Δημοκρατίας, που είναι το ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θα προσπαθήσω, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, πιστεύω ότι έχουμε πάρει πολλές φορές το μάθημα τα τελευταία χρόνια πως ό,τι δεν αλλάζουμε στην ώρα του, ό,τι δεν αλλάζουμε όταν πρέπει να το αλλάξουμε, τότε το αλλάζουμε αναγκαστικά και με πιο επώδυνο τρόπο, βίαια θα έλεγα. Αν θελήσουμε κάποια στιγμή να διδαχθούμε από αυτό και να μην υιοθετούμε μια στείρα άρνηση και άκαμπτη αντίσταση σε κάθε μεταβολή, μπορούμε να οδηγηθούμε σε καλύτερα αποτελέσματα και πολιτικές.
Θα προσπαθήσω μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα να απαντήσω σε όλα τα εύλογα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί και που αφορούν το χώρο ευθύνης μου, το Υπουργείο Παιδείας. Όμως, προφανώς, αυτά που θα πω απευθύνονται σε αυτιά που έχουν όρεξη να ακούσουν και κάνουν καλοπροαίρετα ερωτήματα. Διότι με εκφράσεις που ακούστηκαν εδώ μέσα, όπως από τη μια μεριά «ραντεβού στα γουναράδικα» ή από το άλλο άκρο –για να μην πείτε μετά ότι λέμε για τη θεωρία των δύο άκρων- «το Κοινοβούλιο είναι η καταστροφή του τόπου» ή εκφράσεις που ακούστηκαν προηγουμένως –και εγώ θα τολμήσω να πω το όνομα- από την κ. Σακοράφα, δεν θεωρώ ότι υπάρχουν καλοπροαίρετοι. Ξέρετε ότι εγώ δεν υιοθετώ υψηλούς τόνους, αλλά δεν είναι δυνατόν εδώ μέσα να υβριζόμαστε.
Τι χειρότερο, δηλαδή, θα πρέπει να μας πει κάποιος; Ότι είμαστε η συνέχεια των χαφιέδων της κατοχής, της χούντας; Ότι έχουμε κατοχική Κυβέρνηση σήμερα; Είναι μια νόμιμα εκλεγμένη δημοκρατική Κυβέρνηση και όχι κυβέρνηση γκαουλάιντερ. Λέω εκφράσεις που ακούστηκαν και τις σημείωσα. Ακούστηκε ακόμα η έκφραση «συμμορία», ότι «η Κυβέρνηση αυτή αποτελεί συμμορία». Με τέτοια ορολογία, με τέτοιο λεξιλόγιο θέλετε να προάγετε το διάλογο εδώ μέσα;
Εν πάση περιπτώσει, έχετε υιοθετήσει το λόγο των πιο περιθωριακών καναλιών των μέσων ενημέρωσης και αυτή είναι η επίσημη έκφραση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Δεν ξέρω αν είναι απλά λαϊκισμός, αν είναι ανοησία, πάντως είναι χυδαιότητα. Αυτό που εκφράστηκε προηγουμένως, το ανταποδίδω και λέω ότι είναι χυδαιότητα εκ μέρους σας να χρησιμοποιούνται τέτοιες εκφράσεις μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Κηρύσσετε τη μισαλλοδοξία και μόνο!

Για τον τομέα Αργυροχρυσοχοΐας- Σώζονται από την διαθεσιμότητα οι καθηγητές και η ειδικότητα αργυροχρυσοχοΐας. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΕ


Για τον τομέα Αργυροχρυσοχοΐας- Σώζονται από την διαθεσιμότητα οι καθηγητές και η ειδικότητα αργυροχρυσοχοΐας. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΕ

(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ)


ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Κύριε Υπουργέ της Παιδείας, ζητώ να διαγραφεί το σημείο 35, ΤΕ025 για τις Σχολές Αργυροχρυσοχοΐας. Πρόκειται για Σχολές που δίνουν στους αποφοίτους πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Η κ. Βαλαβάνη σας κατέθεσε μία σειρά υπομνημάτων, κάτι που θα μπορούσα να κάνω και εγώ.
Μία εκ των Σχολών βρίσκεται στη Στεμνίτσα Αρκαδίας, στην εκλογική μου περιφέρεια. Θεωρώ, λοιπόν, ότι έχουν απόλυτο δίκιο. Καταλαβαίνω ότι έχει νόημα το να καταργούμε εκείνες τις ειδικότητες που δεν δίνουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας των αποφοίτων. Όμως, είναι καταστροφή για την αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας το να καταργούμε σχολές τις οποίες επιλέγουν ακόμα και απόφοιτοι πανεπιστημίου.
ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συμφωνώ και για το θέμα της αργυροχρυσοχοΐας που είπατε, κύριε Υπουργέ.

ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θα προσπαθήσω, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, πιστεύω ότι έχουμε πάρει πολλές φορές το μάθημα τα τελευταία χρόνια πως ό,τι δεν αλλάζουμε στην ώρα του, ό,τι δεν αλλάζουμε όταν πρέπει να το αλλάξουμε, τότε το αλλάζουμε αναγκαστικά και με πιο επώδυνο τρόπο, βίαια θα έλεγα. Αν θελήσουμε κάποια στιγμή να διδαχθούμε από αυτό και να μην υιοθετούμε μια στείρα άρνηση και άκαμπτη αντίσταση σε κάθε μεταβολή, μπορούμε να οδηγηθούμε σε καλύτερα αποτελέσματα και πολιτικές.

Αλλα έτσι δεν γίνονται ανατροπές και εξεγερσεις-συνταγμα τώρα

ΣΥΝΤΑΓΜΑ 2:30....καποιοί υλοποιούν τις αποφάσεις των σωματείων ομοσποδιών....(με συναυλία και ολονυκτία (μαζί με τους εργαζόμενους στους δήμους)...καποιοί απλά ξέρουν να γραφουν και να τις γράφουν!!! Αλλα έτσι δεν γίνονται ανατροπές και εξεγερσεις (θα επανέλθουμε).... Τουλαχιστόν το πρώι ας τους κεράσουμε ενα καφεδάκι...Ηρθαν απο χιλιόμετρα μακρυά...δημοτικοί υπάληλοι...ολή μερα στο πόδι....(σε λίγο και βίντεο)