Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Στόχος να ανατρέψουν με κάθε τρόπο την κυβέρνηση

Στόχος να ανατρέψουν με κάθε τρόπο την  κυβέρνηση
Του ΑΚΗ ΚΑΤΣΟΥΛΑ (Κοινωνιολόγου –Προέδρου ΣΕΚ)
1.      Έχει διαφανεί ότι ο σκοπός των ευρωπαϊκών ελίτ είναι να ανατρέψουν με κάθε τρόπο μια κυβέρνηση που θα απορρίψει μνημόνια και θα προσπαθήσει να εφαρμόσει μια φιλολαϊκή πολιτική. Για αυτό δεν δίστασαν να ενισχύσουν με κάθε τρόπο Μ.Μ.Ε και κόμματα σε όλη την περίοδο του δημοψηφίσματος, ώστε να δημιουργηθεί ο εσωτερικός «δούρειος ίππος» που θα λειτουργήσει καταλυτικά στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.
2.      Ανησυχούν βαθύτατα για ένα «αριστερό ριζοσπαστικό ρεύμα» , που μπορεί άμεσα να προκύψει στην Ευρώπη και που θα οδηγήσει σε κοινωνικές αναταράξεις, ανατροπή της πολιτικής τους και ανατροπή των ιδίων και των συμμάχων τους.
3.       Ο στόχος τους είναι διπλός… Είτε μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει στο ακέραιο την πολιτική τους, κόβοντας δεσμούς με πολιτικά ανταγωνιστικές χώρες (Ρωσία, αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής) πράγμα που είναι σχεδόν αδύνατο και μετά από το δημοψήφισμα, είτε δημιουργία ενός εσωτερικού μετώπου αποτελούμενο από ΜΜΕ , επιχειρηματίες και κόμματα που θα δημιουργήσει το αναγκαίο ρήγμα και θα οδηγήσει (λόγω τετελεσμένων)  στο αίτημα της «λαϊκής ανατροπής» μιας κυβέρνησης που διαλύει την χώρα και δημιουργίας μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα επαναφέρει την «ομαλότητα».
4.      Προφανώς οι ευρωπαίοι δεν είναι τόσο χαζοί να οργανώσουν ένα δικό τους «πραξικόπημα» χωρίς να έχει δημιουργηθεί ένα εσωτερικό μέτωπο, που θα έχει την «νομιμοποίηση» να οδηγήσει στην παραπάνω εξέλιξη. Μάλιστα θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν «ρήξη « και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
5.      Ουαί και αλίμονο , αν ο ΣΥΡΙΖΑ, από τώρα δεν δημιουργήσει τις συνθήκες ανάπτυξης ενός «λαϊκού κινήματος» που θα προετοιμαστεί για την ρήξη και την ανατροπή, με ότι αυτό συνεπάγεται
6.      Φαίνεται ότι το σενάριο ενός «έντιμου συμβιβασμού» έστω με την πρόταση των 47 σελίδων, δεν γίνεται δεκτό από τους σκληρούς κύκλους της Ευρώπης. Εάν ήταν αυτή η επιλογή τους θα το είχαν κάνει χθες…  Η μονή ελπίδα για κάτι τέτοιο είναι η πίεση των Αμερικανών (για λόγους γεωπολιτικούς)  και η οικονομική αναταραχή σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία… Πάντως έστω και έτσι, η όποια συμφωνία θα είναι βραχυπρόθεσμη, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος της «λαϊκής ανατροπής» στον χρόνο που θα επιλέξουν… Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η επίτευξη ενός συμβιβασμού που να σέβεται την πανίσχυρη, πια, λαϊκή ετυμηγορία δεν είναι εφικτή χωρίς στρατηγική, χωρίς ειλικρίνεια απέναντι στο λαό – ούτε, προφανώς, με την επιδίωξη της ανέφικτης ειρηνικής συμβίωσης με τη λιτότητα στο όνομα της εθνικής ομοψυχίας
7.      Είναι ορισμένες στιγμές που κανείς έχει την αίσθηση πως η ιστορία τρέχει λίγο πιο γρήγορα από συνήθως. Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές οι ευρύτερες μεταβολές και οι διεργασίες που εξελίσσονται έχουν τη δυναμική να καθορίζουν την αίσθηση ότι αλλάζουν γύρω μας μερικά από τα πιο σημαντικά και κυρίαρχα ιστορικό-πολιτικά δεδομένα. Τις τελευταίες μέρες η πυκνότητα και η ποιότητα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα δίνει την αίσθηση της ραγδαίας ιστορικής μεταβολής και συνάμα πολιτικής μετάβασης. Τεράστια η πρόκληση για το αριστερό κίνημα, τόσο σε επίπεδο θεωρίας όσο και πράξης που δεν έχει την πολυτέλεια να αναλύσει τα γεγονότα σε δεύτερο χρόνο, αφού είναι ήδη φορέας της ιστορίας με καταλυτικό μάλιστα ιστορικό ρόλο
8.      Για αυτό ισχύει «πάντα μαρξιστικά» Το Κεφάλαιο έχασε μια μάχη, αλλά θα συνεχίσει τον πόλεμο. Το ίδιο θα κάνουμε και εμείς. ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ!


Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Ερμηνεία της παραίτησης Γαρουφάκη και της επόμενης μέρας

Ερμηνεία της παραίτησης Γαρουφάκη και της επόμενης μέρας
Του ΑΚΗ ΚΑΤΣΟΥΛΑ Κοινωνιολόγου Προέδρου του ΣΕΚ
Όπως είχα γράψει πριν από τρείς μήνες , ο Γαρουφάκης είχε επιλέγει από τον  Α. Τσίπρά ως ένα είδος «λαγού». Όσοι παρακολουθούν στίβο θα γνωρίζουν, ότι πολύ συχνά χρησιμοποιούνται οι λεγόμενοι «λαγοί» ώστε οι υπόλοιποι αθλητές να πετύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματά. Υπάρχει και ο περίφημος μύθος του Αισώπου. «Μια φορά κι έναν καιρό, μάλωναν η χελώνα κι ο λαγός για το ποιος είναι ο πιο γρήγορος. "Εγώ είμαι πιο γρήγορος απ' όλα τα ζώα", έλεγε ο λαγός υπερήφανα. Η χελώνα του έλεγε: "Μην υπερηφανεύεσαι λαγέ, υπάρχουν πολλοί που μπορούν να σε νικήσουν". "Κάνουμε έναν αγώνα δρόμου", ρώτησε η ο λαγός βέβαιος πως θα κερδίσει. "Ευχαρίστως", απάντησε η χελώνα.   Έτσι άρχισε ο αγώνας. Στο μεταξύ, είχαν μαζευτεί πολλά ζώα. Η αλεπού δίνει το σύνθημα, ο λαγός τρέχει σαν αυτοκίνητο και η χελώνα τρέχει σαν σαλιγκάρι. Ο λαγός είναι πολύ μπροστά και η χελώνα πολύ πίσω. Ο λαγός κοιτάει πίσω, ξανακοιτάει μα η χελώνα δεν φαίνεται πουθενά. Ο λαγός λέει να πάρει έναν υπνάκο.   Ενώ ο λαγός κοιμόταν, η χελώνα σιγα σιγα  πέρασε τον λαγό. Ήταν πολύ αργά πλέον για τον λαγό. Η χελώνα τερμάτισε. Όπως τα άλλα ζώα χειροκροτούσαν,  ο λαγός ξύπνησε και κατάλαβε ότι δεν έπρεπε να κοιμηθεί. Εκείνη την ώρα κατάλαβε ότι δεν πρέπει να είσαι αλαζόνας».

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60% το ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60% το ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Και εμείς τι κάνουμε; Χωρίς φόβο αλλά και χωρίς αυταπάτες, ψηφίζουμε όχι

ΠΕΝΤΕ ΑΠΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ , ΠΕΝΤΕ ΑΠΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
Του ΑΚΗ ΚΑΤΣΟΥΛΑ
Κοινωνιολόγου Πρόεδρου του ΣΕΚ
1.Θα μπορούσε, ένα κείμενο συμφωνίας να περάσει, από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια;
Προφανώς όχι. Ένα κείμενο , όπως το τελικό «τελεσίγραφο» των θεσμών, θα σκόνταφτε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο,  ενώ ένα κείμενο με χρηματοδότηση και «ολίγη λιτότητα» θα σκόνταφτε στα λοιπά κοινοβούλια.
2. Υπάρχει ανάγκη συμφωνίας των θεσμών με την Ελληνική Κυβέρνηση;
Προφανώς ναι. Κανένας και καμία από τις ισχυρές χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία) δεν θέλουν στην παρούσα φάση, οικονομικούς κραδασμούς , την ώρα που είναι σε εξέλιξη, γεωστρατιωτικά γεγονότα  σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη.
3. θα υπάρξει συμφωνία;

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΟΧΙ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΟΧΙ

«Καλύτερα ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος» .(Κ. Μαρξ)
Η πεντάμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα απέδειξε καθαρά ότι ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη σημαίνουν μνημόνια φτώχιας, βάρβαρη λιτότητα, τεράστια ανεργία, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, κατάλυση κάθε λαϊκής κυριαρχίας. Γίνεται φανερή πλέον σε κάθε εργαζόμενο/η  η βαθιά αντιδραστική φύση αυτών των θεσμών, που βάζουν πάνω από όλα τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των πολυεθνικών και του κεφαλαίου που εκπροσωπούν.
Σχεδόν πέντε χρόνια, από τότε, που ο Γιώργος Παπανδρέου στις 23 Απριλίου του 2010 από το Καστελόριζο με διάγγελμα ανακοίνωσε, την προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και στο Μνημόνιο, ο Έλληνας Πολίτης προσέρχεται στις κάλπες , με την μαρτυρική μνήμη και την φρικτή πραγματικότητα, όλης αυτής της περιόδου.